З 25 серпня до 30 вересня заборонено ловити раків

Надрукувати

З кінця серпня настає заборона на виловлювання раків у Полтавській області. Це пов’язано з періодом їх другої линьки. У Полтавському рибоохоронному патрулі розповіли, яке покарання чекає на порушників та як можна ловити раків після закінчення періоду линьки.

З метою збереження та охорони популяції раків в Україні діє літньо-осіння заборона на вилов цих річкових мешканців. Основна мета заборони — захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих — щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців.

« У правилах любительського і промислового рибальства окремим пунктом зазначена заборона на лов раків. Крім весняної заборони, в деяких областях заборона на лов раків встановлюється також і в літньо-осінній період, а нещодавно з`явилась і зимова заборона», — розповіла очільниця Полтавського рибоохоронного патруля Оксана Кулинич.

Нереститься рак навесні, але сам процес появи потомства і зміцнення панцира, розтягнутий у часі до початку літа. Оскільки все залежить від температури води. Тому встановлені терміни заборони на лов (добування) раків, у зв’язку з їх линькою:

Яке покарання чекає на порушників?

За вилов раків протягом заборони передбачена адміністративна відповідальність за ч.3 ст.85 КУпАП, що становить 170 грн. Так і за ч.4 ст.85 КУпАП — штраф від 34 до 680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих живих ресурсів.

Також, залежно від ступеня завданих збитків, передбачена кримінальна відповідальність за ст.249 ККУ — незаконне зайняття рибним або іншим водним добувним промислом. Ця стаття передбачає накладення штрафу у розмірі від 1700 до 6800 грн або обмеження волі на строк до трьох років.

Крім штрафу за незаконний вилов, правопорушнику нараховується такса для обчислення розміру відшкодування шкоди за кожного виловленого рака у розмірі 25,5 грн.

Як правильно ловити раків?

Є чітко встановлені правила ловлі раків, які чинні після закінчення періоду їх линьки. Також потрібно пам’ятати, що одній людині на водоймах загального користування дозволяється ловити до 30-ти раків. Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства, лов раків заборонений під час виношування ікри і в темну пору доби із застосуванням підсвічування. А от дозволяється раколовкою-«хапкою» з певними параметрами.

На приватних ставках, де розводять рибу, можна ловити до 50-ти штук раків. А мінімальний розмір осіб, яких можна відловлювати, — 10 см.

У разі виявлення порушення, ви можете повідомити про це. Телефонуйте на гарячу лінію патруля Полтавщини: ‎096-907-50-08.

Полтавський рибоохоронний патруль