Previous Next

Розвиток бізнесу та нові робочі місця: як на Полтавщині діє програма підприємництва

Надрукувати

Третій рік поспіль в області реалізується Комплексна програма розвитку малого та середнього підприємництва у Полтавській області на 2017-2020 роки, затверджена рішенням ХІІ сесії Полтавської обласної ради VII скликання від 26.12.2016 року № 314, яка спрямована на стимулювання інвестиційної активності суб’єктів малого і середнього підприємництва, підвищення рівня їх ділової активності.

«Механізм фінансово-кредитної підтримки Програми націлений саме на фінансування бізнес-проектів, які підтримали банки. Ми, в рамках Програми, відшкодовуємо частину тіла кредиту за створення нових робочих місць. В залежності від їхньої кількості визначається відсоток відшкодування. Крім того проводяться заходи щодо підтримки освітніх закладів, які в рамках бізнес-інкубаторів надають освітні, навчальні, консультативні тренінгові послуги молоді щодо започаткування власної справи, написання бізнес-проектів і ведення бізнесу в цілому”, – розповіла директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Інна Іщенко.

 Профінансовані бізнес-проекти стосувались виробництва металопластикових виробів, хлібобулочних і кондитерських виробів, громадського харчування, розширення сільськогосподарського виробництва, оптової і роздрібної торгівлі продовольчими товарами.

«В області діють і районні Програми підтримки малого і середнього бізнесу. Також до створення таких Програм долучаються й об’єднані територіальні громади”, – додає Інна Іщенко.

Напрямок фінансово-кредитної підтримки малого бізнесу та підприємництва більш успішно реалізується у Гадяцькому, Пирятинському, Семенівському та Шишацькому районах, у Миргороді, Кременчуці та Горішніх Плавнях. За кількістю малих підприємств на 10 тисяч населення область в Україні на 14 місці, по кількості середніх – на 4-му після міста Київ, Київської та Харківської областей. У рамках програми було підтримано 37 бізнес-проектів, які створили 99 робочих місць.

Так, наприклад, пані Олена реалізувала свою ідею — роздрібна торгівля екологічно чистими продуктами (вирощування паростків люцерни, салату, соняшнику, редьки та паростків пшениці і ячменю та виготовлення із них соку тощо).

“Спочатку я виготовляла екологічно чисті продукти лише для себе. Згодом я зрозуміла, що необхідно “здоровим харчуванням” ділитися з іншими. Так з’явилася ідея створення власного магазину. Пішовши у банк за кредитом мені розповіли про цю чудову Програму підтримки. Я залюбки скористалася нею, тим паче, що для розширення своєї справи мені був потрібен помічник”, – розповіла учасниця Програми пані Олена.

Олена взяла кредит на відкриття магазину (обладнання для магазину) у сумі 66 тисяч гривень. Створивши одне робоче місце, отримала 6,6 тисяч гривень фінансової підтримки.

“З часу отримання фінансової підтримки у нас збільшилася кількість органічної продукції та розширився асортимент “здорових” товарів. До речі, в нас можна придбати хліб без дріжджів з проростків жита, який виготовляє в Україні лише один товаровиробник із Кременчука ”, – зауважила Олена.

Ще один бізнес-проект, на який надали фінансову підтримку, - це виробництво та реалізація хлібобулочних і кондитерських виробів. Започатковуючи цей проект, підприємниць створив 5 робочих місць.

 “Для створення нашої пекарні ми брали кредит для закупівлі обладнання (тістоміси німецького виробництва). У нас працює два пекарі, кондитер і два співробітника з реалізації продукції. “Булкін дім” працює рік, тобто кредит ми брали на початку діяльності. Це була сума в 180 тисяч гривень, за яку ми отримали відшкодування 20% – 36 тисяч гривень, бо було створено 5 робочих місць ”, – розповіла менеджер Юлія.

А підприємство, яке займається виробництвом і монтажем водопровідних мереж та систем кондиціювання, дізнавшись про таку Програму від знайомих, взяли кредит у сумі 500 тисяч гривень на розширення виробничої діяльності (для придбання обладнання для власного виготовлення систем вентиляції). Фінансову підтримку надали їм у розмірі 100 тисяч гривень.

“Ми створили три робочі місця . Отримали фінансову підтримку. Хоч дія Програми для нас уже закінчилася, наймані робітники працюють. Наше підприємство працює давно та має чимало відзнак. У майбутньому плануємо ще взяти участь у цій Програмі, але вже з іншим проектом”, – розповів Борис.

Підприємиць, який займається впровадженням альтернативних джерел енергії та побудовою сонячних електростанцій, брав кредит для придбання обладнання та монтажних матеріалів.

“Наше підприємство займається встановленням сонячних електростанцій, здебільшого у Полтавській області. У час впровадження альтернативних джерел енергії наша робота користується попитом. Також ми встановлюємо щось на кшталт “розумного дому”. Взявши кредит, створили одне робоче місце та отримали 5 тисяч гривень підтримки”, – розповів менеджер Олександр.

Нагадуємо, що подати бізнес-проект для отримання фінансової підтримки можна кожного місяця до 20 числа, а деталі за посиланням http://www.adm-pl.gov.ua/page/pidtrimka-malogo-i-serednogo-pidpriiemnictva-na-regionalnomu-rivni?fbclid=IwAR27gsUmBjCoxMmCwEMq8VzmwiJuRCTNzngSwD0YIRtdrUDPLokgAg2PByc

Департамент економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій