Previous Next

Три райони Полтавщини відзвітували про готовність ЖКГ до зими

Надрукувати

На обласній координаційній раді з контролю за виконанням заходів із підготовки народного господарства Полтавщини до роботи в осінньо-зимовий період 2019/2020 сьогодні звітували три райони: Полтавський, Решетилівський і Карлівський.

За словами в.о. генерального директора «Полтаватеплоенерго» Олександра Олексенка підприємство майже на 80% готове до холодів: 72 котельні, 24 центральні теплові пункти (ЦТП) та 4 насосні станції, а також 184 кілометри тепломереж у робочому стані. 1220 км аварійних мереж замінено, проведена теплова ізоляція на 2 км мереж. Зараз модернізують котельню на вулиці Ціолковського в Полтаві.

«Залишається під питанням опалення 109 мікрорайону Полтави, – підсумував Олександр Олексенко. – Місто виділило гроші на підключення будинку по вулиці Зінківська, 11, модернізацію котельні та підключенні системи опалення Турбомеханічного заводу до «Теплоенерго» на випадок аварій. Але жителі будинку, через який треба прокласти теплотрасу до 109 мікрорайону категорично проти будь-яких робіт. Замінили замки в підвалі і не допускають ні ЖКГ, ні нас до мереж. А перемичку треба зробити до опалювального сезону».

Заступник начальника управління житлово-комуналього господарства Віталій Худолій теж підтвердив, що до обурених мешканців навіть поліцію довелося викликати.

«Ми плануємо ще одну зустріч з жителями дому, де йде теплотраса, щоб переконати у необхідності робіт. Вони чомусь бояться, що працівники «Теплоенерго» пошкодять фундамент і будинок рухне. Ми тримаємо ситуацію на контролі разом з депутатами міської ради і обіцяємо переконати полтавців», – розказав Віталій Худолій.

Разом із тим т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло на координаційній раді повідомив, що ПО «Полтаватеплокомфорт» уже отримало ліцензію на подачу тепла в 109 мікрорайон і орендувало котельний комплекс Турбомеханічного заводу.

«Сподіваємося, що аварійних ситуацій не буде, і нова фірма отопить цей мікрорайон. Але перемичку до цих будинків зробити треба, щоб у Полтаві не було другого Алчевська і посеред зими не довелося шукати гроші по всій Україні, щоб обігріти будинки заводу», – підсумував Олег Пругло.

У Карлівському районі не вирішене питання лише двох будинків, які мали перейти на індивідуальне опалення. Міська рада не виділила на це грошей.

А в Решетилівському районі під загрозою опалювальний сезон у школах.

«Для підготовки комунального господарства закладів освіти району до опалювального сезону потрібні 850 тисяч гривень. Сільські ради виділили 250 тисяч,– повідомив перший заступник голови Решетилівської райдержадміністрації Іван Черкун. – Але ж борг нікуди не дівся. Школи за газ винні більше 2 мільйонів гривень. І це катастрофа. Якщо минулого року Полтавська обласна рада нам виділила на сесії гроші, то зараз субвенції не буде (за рішенням кабміну)».

На координаційній раді всі проблеми прийняли до відома й будуть надіслані рекомендації, щоб опалювальний сезон пройшов без зриву.