• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Кінне шоу, скіфські бої та розваги: на Полтавщині стартував третій «Гелон-фест»

Виступи гуртів лайф-драйв-шоу «Живі барабани», «Ревізор», «Шпилясті Кобзарі», «ONEYROID», виставка народних промислів, кінне шоу, музей просто неба, виставки знахідок та реконструйоване скіфське житло – все це можна було побачити на етнофестивалі «Гелон-фест», який триває на Полтавщині два дні.

У кінці VIII – на початку III ст. до нашої ери на місці, де нині розташоване село Більськ Котелевського району, було скіфське поселення. Більш відоме воно як Більське городище. Його загальна площа – 5 га. Нині тут «Історико-культурний заповідник «Більськ». Вихідними сюди з’їхалися не лише жителі Полтавщини, а й гості з інших регіонів України. Просто неба розгорнули чимало локацій. На сцені виступали полтавські та українські артисти. Поряд – містечко майстрів. Тут можна не лише придбати вироби ручної роботи, а й повчитися у майстрів, наприклад, власноруч зліпити горщик чи сплести вінок. Трохи далі розставили ятки зі смаколиками та різним крамом. Це й прикраси, і в’язані іграшки, і керамічний посуд. У парку атракціонів організували розваги для малечі.

Відвідали етнофестиваль заступник голови обласної державної адміністрації Микола Білокінь, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко.

«Багато таємниць зберігає городище. Саме тому в цій «магічно-міфічній» місцевості проводимо етнофестиваль. Його основна мета – популяризація феноменального об’єкта культурної спадщини національного значення. Полтавщина багата на історичні пам’ятки. Більське городище – чи не одна з найважливіших. Хотілося б, аби туризм активно розвивався в регіоні, ми приймали не лише місцевих туристів, а й з-закордону. Адже нам є що показати, навіть вибагливому туристу», – зазначив Микола Білокінь.

«Полтавщині пощастило мати таку історичну пам’ятку. Чимало зусиль доклав депутатський корпус, аби це городище процвітало. Вдячний археологам, які щороку поповнюють музейні експозиції, знаходячи нові артефакти», – наголосив Анатолій Ханко.

У музеї просто неба експонують відновлені з уламків гончарні вироби, скелет, залишки посуду та зброї. Увагу відвідувачів привертає копія знайденої в Більську бронзової чаші. Всі охочі могли одягти скіфські речі, постріляти з лука та покататися на конях. Учасники запорізького Театру скіфської звитяги «Скіфський стан» підготували театралізоване дійство (за Геродотом) та окремі скіфські бої.

«Ми відтворюємо саме царських скіфів. Вони приїздили сюди, на Більське городище. Саме я в образі бога війни Арея. На мені – шкіряні обладунки, шкіряні чоботи, класичні скіфські штани та куртка», – розповів актор театру Сергій Мелешко.

Ввечері відвідачам показали кіно просто неба та фаєр-шоу. Виступив гурт «Шпилясті кобзарі» – учасники популярного телевізійного шоу «Голос країни».

Нагадаємо, обласний етнофестиваль «Гелон-фест» був започаткований три роки тому Департаментом культури і туризму Полтавської облдержадміністрації. Триватиме свято два дні.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk