Previous Next

Допомога учасникам бойових дій Полтавщини: нинішній стан і плани на майбутнє

Надрукувати

З ініціативи Міністерства у справах ветеранів України та Полтавської облдержадміністрації в Полтаві відбулася Координаційна рада з надання допомоги учасникам антитерористичної/операції Об’єднаних сил (АТО/ООС) та членам їх сімей у Полтавській області.

У ній взяли участь перший заступник міністра у справах ветеранів України Григорій Галаган, т.в.о голови Полтавської ОДА Олег Пругло, в.о. голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко.

Зібрання відбулося у форматі запитань і відповідей. Запитували переважно  ветерани та представники громадських організацій.

Серед найголовніших тем обговорення – визначення статусу учасників бойових дій (УБД), пільгове забезпечення житлом, підтримка їхнього бізнесу.

Уповноважений представник Координаційної ради громадських організацій учасників АТО Тарас Лелюх звернувся до першого заступника міністра із запитанням щодо підтримки бізнесу учасників бойових дій.

«Ми не хочемо, щоб нас сприймали, як прохачів. Допоможіть нам самим заробляти», – такі слова прозвучали у його запитанні.

«Ми вже підготували кілька постанов і законопроєктів щодо подальшого захисту ветеранів, але не встигли подати їх на розгляд парламенту, тому що Верховна Рада зараз не працює. Принаймні до вересня», – такою була відповідь першого заступника міністра. Він пообіцяв, що міністерство працює постійно у відповідному напрямку, і сподівається на прискорення змін, як тільки розпочне свою роботу новий склад Верховної Ради.

Т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло нагадав, що підтримка бізнесу ветеранів уже здійснюється завдяки обласній програмі: «У нас є банк-партнер, який може надати кредит до пів мільйона гривень. Компенсується тіло цього кредиту з обласного бюджету, якщо ви влаштовуєте одне робоче місце для учасника АТО – 10%, якщо два –15%, якщо три – 20%».

Директор Полтавського обласного центру зайнятості Катерина Клавдієва розповіла про шляхи сприяння впровадженню бізнес-ініціатив через систему підтримки безробітних.

«Ми надаємо допомогу по безробіттю одноразову, – розповіла Катерина Клавдієва. – Як правило, одноразова річна допомога по безробіттю становить близько 80 тисяч гривень, але, повірте, черги немає. Ми не надаємо кошти нікому доти, поки не надамо їх учасникам АТО».

На Координаційній раді обговорили й питання статусу ветеранів, учасників бойових дій, їх родин. Особливо гострим, зважаючи на виступи на раді, є невизначеність статусу тих, хто добровільно, особливо у 2014-15 роках, воював у зоні АТО. Чимало таких героїв загинули, отже є проблеми з підтримкою їх родин.

«Ми зараз працюємо над фундаментом, щоб привести всю законодавчу базу до ладу. І одночасно створюється Єдиний державний реєстр ветеранів війни. Він також уже був на останній урядовій комісії затверджений, чекаємо засідання уряду. Останнє вже не проводять другий тиждень».

На запитання чи ввійдуть до цього реєстру родичі загиблих під час бойових дій, Григорій Галаган відповів ствердно.

Він сказав, що особисто працював над новою редакцією закону про статус ветеранів (старий був ухвалений ще у 1993 році), де також врахують це та інші актуальні питання.

«Ми встигли внести цей закон на розгляд до Верховної Ради», – сказав Григорій Галаган.

Він задоволений тим, що відповідний статус на Полтавщині вже узгоджений в обласних програмах облдержадміністрації та обласної ради.

Олег Пругло розповів, що родини добровольців отримують допомогу відповідно до обласної програми, після того як профільна комісія затвердить такий статус.

«Єдине, що ми не маємо права надавати пільги державні, ми можемо надавати пільги лише з обласного бюджету», – пояснив Олег Пругло.

Григорій Галаган відзначив, що державна програма надання пільгового житла для ветеранів працює не недостатньому рівні. Водночас він схвально відгукнувся про досвід Полтавщини, де за допомогою обласного бюджету вдається частково компенсувати придбання такого житла ветеранами. На його думку, область – одна із найкращих в Україні й за забезпеченням пільгових транспортних перевезень учасників АТО /ООС.

Директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмила Корнієнко сказала, що на Полтавщині діти загиблих (померлих) учасників АТО/ООС отримують виплати з обласного бюджету.

«Ми єдина область, де започатковано, вже з 2017 року, щомісячну виплату – 1936 гривень – дітям загиблих. У нас 90 таких діток, – сказала Людмила Корнієнко. – На наступну сесію обласної ради ми вже виноситимемо пропозицію виплачувати кошти до 23 років дітям загиблих, якщо вони навчаються».

На Полтавщині діє обласна Комплексна програма соціального захисту та соціального забезпечення населення області, якою передбачено надання додаткових соціальних гарантій учасникам АТО/ООС, членам сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС.

Наприкінці Координаційної ради Григорій Галаган та Олег Пругло підписали Меморандум про співпрацю між Міністерством у справах ветеранів України та Полтавською обласною державною адміністрацією.