Previous Next

У Полтаві презентували мистецький проєкт для людей із порушенням зору «Бачити серцем»

Надрукувати

У Полтаві презентували мистецький проєкт для людей із порушенням зору «Бачити серцем»

 У Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського Житомирська обласна громадська організація «Житомирська обласна спілка культури та мистецтва інвалідів» представила проєкт «Бачити серцем» для людей з інвалідністю по зору.

Його мета – залучити незрячих людей до візуальних мистецьких акцій у закладах культури.

У межах проєкту проводять тренінги з аудіодискрипції для представників закладів культури. Їм показують алгоритм роботи з незрячими людьми під час аналізу візуальних творів мистецтва. А ще вчать, як проводити екскурсії для незрячих.

«У такий спосіб ми розвиваємо інклюзивне мистецтво. Український культурний фонд у межах програми «Інклюзивне мистецтво» виділив нам кошти для реалізації проєкту «Бачити серцем». Я сама більше трьох років працюю з незрячими, проводжу для них екскурсії, допомагаю працівникам музеїв організовувати їх», – розповіла спеціаліст з аудіодискрипції Інна Величко.

Завтра людей із порушеннями зору ознайомлять із творами народного художника України Юрія Камишного. Експозицію з 12 картин презентували в краєзнавчому музеї.

«Ми хочемо донести до незрячих мистецтво живопису. До картин Юрія Камишного написано багато віршів і пісень, більшість із них виконають незрячі люди. У піснях передано настрій, емоції, які митці відчували, дивлячись твори художника. А ще ми покажемо рельєфну картину, яку незрячі можуть сприймати на дотик», – розповіла керівник проєкту Валентина Позняк.

Проєкт «Бачити серцем» вже представили в Житомирі. Далі його презентують у Хмельницькому та Луцьку.