#СтопНасильство: де шукати порятунку від домашнього тирана?

Надрукувати

За інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає орієнтовно 1,8 мільйона жінок. За даними Головного управління Національної поліції в Полтавській області, працівники мобільної групи «ПОЛІНА», яка працює на території міста Полтави, лише за минулий місяць відреагували на 267 повідомлень, пов’язаних із домашнім насильством.

Відповідно до законодавства, домашнє насильство – це діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають однією сім’єю.

Як же захиститися від домашнього тирана?

«У жодному разі не мовчати! Забудьте про всі сподівання, що агресор одумається і втихомириться. Навпаки, чим довше ви мовчите про проблему, тим більше насильник переконується у своїй безкарності, й тим дужче у нього розв’язуються руки», – наголосив очільник юстиції Полтавщини Олег Тимченко.

У разі необхідності головний юрист області радить звертатися до:

Яка відповідальність може загрожувати кривднику?

Нагадаємо, що з січня 2019 року набули чинності зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, що стосуються відповідальності за домашнє насильство.

Залежно від характеру правопорушення, відповідно до КУпАП домашньому «тиранові» може загрожувати не тільки штраф (до 680 гривень), але й адміністративний арешт (до 15 діб).

«За Кримінальним законом систематичне насильство в сім’ї (фізичне, психологічне, економічне) залежно від тяжкості скоєного карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. За сексуальне насильство над неповнолітньою або малолітньою особою, вчинене близькими родичами або членами сім’ї, суд може призначити ув’язнення від 5 до 8 років», – розповів Олег Тимченко.

Головне територіальне управління

юстиції у Полтавській області