Previous Next

Сім сільськогосподарських підприємств Полтавщини можуть отримати компенсацію за поліпшення родючості земель

Надрукувати

2 мільйони 531 тисяча гривень надійшли цього року до бюджету Полтавської області від підприємств, які внаслідок проведення будівельних робіт пошкодили родючий шар ґрунту. Ці кошти, за рішенням профільної комісії, можуть отримати інші сільськогосподарські підприємства, які навпаки покращують родючість земель.

«Цього року сім підприємств області подали заявки на компенсацію, – повідомив заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий. – Тому ми на засіданні комісії визначаємо сільськогосподарські та лісогосподарські підприємства, яким варто відшкодувати кошти».

До проведення засідання працівники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації відвідали підприємства-кандидати і перевірили, як виконані роботи з корчування старого саду та створення нового, залуження й рекультивації земель.

«Ми маємо право компенсувати суми за фактом робіт, тому дуже детально вивчаємо виконані роботи й фактичні витрати на них, – пояснив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов. – Наприклад, 7 підприємств за проєктом витратили на підвищення родючості 4 мільйони, а перевірка показала, що 2 мільйони 77 тисяч гривень. Тому їх ми й маємо компенсувати».

Після рішення комісії ОДА (7 серпня) справи усіх семи претендентів із Чорнухинського, Гадяцького та Зіньківського районів передадуть на аграрно-екологічні комісії Полтавської обласної ради, а вже у вересні депутати мають проголосувати за компенсацію коштів. Самі підприємства отримають гроші тільки після виконання заявлених робіт.

«На багатьох підприємствах-кандидатах роботи вже проведені. Дуже приємно, що фермерські господарства цього року почали відновлювати родючість тих земель, на яких залишилися розвалені старі ферми колгоспів, де роками нічого не вирощували», – підсумував Сергій Фролов.