Previous Next

Всесвітня організація охорони здоров’я закликає чоловіків сприяти грудному вигодовуванню

Надрукувати

До всесвітнього тижня грудного вигодовування (1-7 серпня) долучилися полтавці. У Департаменті охорони здоров’я Полтавської ОДА провели брифінг фахівці галузі на тему «Розширюючи права та можливості батьків: сприяємо грудному вигодовуванню!».

Про користь грудного вигодовування (ГВ) уже сказано та написано багато. Але за даними Всесвітньої організації здоров’я (ВОЗ) лише 40% дітей отримують виключно грудне молоко до 6 місяців.

– Світові дослідження показали, якби грудне вигодовування сягнуло загальнонаціональних масштабів, то кількість дитячих смертей знизилася б на 823 тисяч, а жіночих – до 20 тисяч осіб, – повідомила лікар-неонатолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії КП «Полтавська обласна дитяча клінічна лікарня» Надія Лисак. – Тому медики продовжують популяризувати ГВ, і девізом цього тижня грудного вигодовування є «розширення прав батьків».

Якщо у жінки є підтримка чоловіка, вона значно довше годує дитину грудьми, впевнені неонатологи. У країнах Скандинавії, наприклад, ГВ збільшилося з 18 до 40%, бо до справи долучилися чоловіки. По-перше, підтримували дружин у цей період, а по-друге, отримали можливість йти у декретну відпустку й допомагати дружинам у вихованні дітей.

– Грудне вигодовування – це командна робота, – говорить Надія Лисак. – Оплачувані декретні відпустки в Україні тільки 126 днів. Тому деякі жінки лише 4 місяці можуть годувати дитину, а потім йдуть працювати. В розвинутих країнах батько теж бере таку відпустку. Там в організаціях і фірмах створені всі умови, щоб працююча жінка могла без відриву від роботи погодувати маля, яке кожні три години привозить тато чи рідні.

Але й українські жінки, які працюють, уже знаходять вихід із ситуації. Полтавка, психолог Нацполіції Олена Демяник вийшла на роботу, але продовжує годувати сина грудьми. «Головне – бажання», – її девіз.

– Я була у відпустці лише 4 місяці, – розповідає Олена. – Більше року годую молодшого сина груддю. У мене була підтримка батьків, чоловіка і велика підтримка роботодавця. Є стаття 183 КЗпП, за якою жінка має право через кожні три години отримувати пів години перерви на грудне вигодовування маля. Так, я маю машину, можу доїхати додому швидко. Так, мені допомагали рідні все організувати. Бо на кону стояли спокій і здоров’я сина. А той зв’язок, який є між мамою і дитиною під час вигодовування, може звернути гори.

Кількість вагітних, які налаштовані годувати дитину груддю, щороку зростає, – запевняють лікарі. З 2000 року повністю змінилися не лише умови перебування в пологовому, а й психологія дитячих лікарів із цього питання.

– Зараз у пологових відділеннях все налаштовано на грудне вигодовування, – каже лікар-неонатолог відділення спільного перебування матері та дитини КП «Міський клінічний пологовий будинок Полтавської міської ради» Людмила Лапшина. – Під час пологів жінку підтримує чоловік, потім породілля перебуває в окремій палаті й мама має змогу годувати, коли маля цього потребує. Медперсонал усьому навчений і може допомогти молодій мамі правильно побудувати систему ГВ. Але найцінніше, що лікарні отримали з 2003 року, це умови перебування дитини з мамою. Той стрес, який новонароджений отримує після пологів, ніякі препарати не знімуть, а подолати може лише близькість із рідною людиною.

Медична сестра відділення педіатрії №2 «Полтавської обласної дитячої лікарні» Світлана Момот долучилася до співбесіди й розповіла про практичні речі. Зокрема, що заважає грудному вигодовуванню та впливає на здоров’я дитини.

– Краще грудей, дитину не може заспокоїти ніщо. Пустушки, соски – це перші вороги грудного вигодовування. Часто у батьків не має змоги правильно обробити ці речі, й діти хворіють стоматитами. Пустушки, крім усього, ще й формують неправильний прикус. А звикаючи до пляшечки, діти часто відмовляються від грудей, бо молоко чи суміш швидше надходять в організм.

На жаль, у Полтавській області немає громадських організацій, які можуть у будь-який час надати допомогу жінкам і налагодити грудне вигодовування. Проте є «гаряча лінія» Полтавського центру підтримки грудного вигодовування (тел. 2-59-43 – з 9.00-16.00 та 2-77-93 – цілодобово).