• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві представники 9 районів обговорили створення Полтавського об’єднаного району

В облдержадміністрації відбулася робоча нарада з обговорення реформи децентралізації та адміністративно-територіального устрою області. Серед порядку денного було питання створення Полтавського об’єднаного району. До нього, зокрема, мають увійти Полтавський, Решетилівський, Зіньківський, Диканський, Новосанжарський, Машівський, Карлівський, Чутівський та Котелевський райони.

– Раніше ми обговорили створення Миргородського, Лубенського та Кременчуцького округів. Тепер дійшла черга до Полтавського, – зазначила директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської ОДА Інна Іщенко. – Річ у тім, що до 1 серпня ми мали обговорити з органами місцевого самоврядування Перспективний план розвитку Полтавської області й поділ її на укрупнені округи і внести пропозиції Кабміну. І у нас є шанс щось змінити, обґрунтувавши й подавши Кабміну своє бачення ситуації.

Після аналізу розміщення територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади (суди, прокуратура, земельні відносини, органи водного господарства) Кабмін затвердив 4 майбутні центри: Миргород, Лубни, Полтава, Кременчук.

Основні критерії формування спроможних районів:

  • доступність (зона доступності до центрів нових районів – не більше 60 кілометрів по автомобільних дорогах);
  • нерозривність, географічна цілісність і компактність районів;
  • наявність 150 тисяч мешканців;
  • створення комфортних умов, які будуть забезпечувати розвиток на території приєднаних районів;
  • у центральному місті майбутнього об’єднаного району має бути 50 тисяч постійно проживаючих мешканців.

Представники Полтави, Решетилівського, Полтавського, Зіньківського, Диканського, Новосанжарського, Машівського, Карлівського, Чутівського, Котелевського районів погодились, що Полтава для них – найзручніший центр. Багато питань ставили представники районів, зокрема, щодо якості доріг, фінансування медичної сфери, надання адміністративних послуг і тому подібне.

– Реформа передбачає владу на місцях, всі повноваження будуть передані в ОТГ. Ви маєте донести до мешканців, що не треба їхати за довідками в Полтаву, елементарні послуги надаватимуться на місцях у ЦНАП, – звернулася до присутніх на нараді Інна Іщенко.

Про роль ФАПів і районних лікарень у цій системі розповів заступник директора – начальник управління лікувально-профілактичної допомоги населенню та медичних кадрів Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Юрій Курилко.

– Вкотре хочу наголосити, що районні лікарні й ФАПи нікуди не подінуться, якщо в них буде потреба. Якщо в ОТГ будуть школи, садки, робочі місця, то й лікарня буде, – розповів Юрій Васильович. – Якщо ж у населеному пункті немає молоді, не приймають пологів, то немає потреби для пологового відділення. Лікарні центральні (в укрупнених районах) будуть брати на себе лише гострі патології, усе планове лікування проводитиметься на місцях.

У Полтавській області уже створено 49 ОТГ, ще кілька (в Оржицькому та Чутівському районах) – на етапі формування.

– Ми всі маємо зрозуміти, що реформа незворотна, а з приходом нової влади укрупнення районів і наступний етап децентралізації можуть пройти дуже швидко, для когось навіть несподівано, – говорить радник з децентралізації Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Ісип. – Полтавській області в цьому плані легше, бо в нас уже створені госпітальні округи, і вони збігаються з майбутніми укрупненими районами. І нам не треба зараз цій реформі протистояти. Бо ті, хто першими створили ОТГ, уже бачать реальні плоди децентралізації. Водночас можемо звернутися до Мінрегіону надати можливість перехідного періоду для тих населених пунктів, які ще не створили ОТГ.

Заслухали на нараді й представників Кобеляцького району, яких запросили на обговорення, адже вони вагалися – бути їм у складі Кременчуцького чи Полтавського округу. Всі пропозиції, які пролунали під час засідання, сформують та передадуть у Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk