• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Колись успішна видобувна компанія ПАТ «БК «Букрос» заборгувала Пенсійному фонду понад 35 мільйонів гривень

173 мільйони гривень заборгували підприємства Полтавської області Пенсійному фонду України. Серед них не лише діючі компанії, а й підприємства на різних стадіях банкрутства. Сьогодні в ОКІА «Новини Полтавщини» представники Пенсійного фонду України в Полтавській області розглядали справу найбільшого боржника – публічного акціонерного товариства «Бурова компанія «Букрос», яке з 2006 року мало виплатити 35,6 мільйонів гривень пенсійних внесків.

– За перше півріччя 2019 року Пенсійний фонд області у повному обсязі виплатив гроші всім 433 тисячам пенсіонерів, – розказав перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Володимир Носенко. – Ми наповнюємо бюджет, проводимо виплати день у день, але водночас переживаємо за резерв бюджету. І це дуже болюче питання, бо підприємств, які мають заборгованість за єдиним соцвнеском і обов’язковими виплатами до Пенсійного фонду, багато.

ПАТ «БК «Букрос» – лідер серед підприємств-банкрутів із заборгованості. З 2006 року його борг перед Пенсійним фондом зріс у 16 разів: був 2 мільйони, став 35, 6 мільйона гривень. Цієї суми б вистачило, щоб платити пенсію тисячі громадян цілий рік!

– За 10 років, що підприємство перебуває в стадії банкрутства, лише один раз заборгованість гасили – у 2011 році, та й то на 15 тисяч гривень, – повідомила начальник відділу забезпечення наповнення бюджету ГУ ПФУ в Полтавській області Вікторія Мирна. – При цьому щомісячні нарахування збільшуються на 150 тисяч гривень. Порушники законодавства і фінансової дисципліни не відшкодовують кошти за виплату пільгових пенсій 83-х майбутніх пенсіонерів, які працювали на «Букросі» і ще не досягли пенсійного віку. Близько 70 колишніх працівників цього підприємства вже отримують пенсію, але позбавлені страхового стажу за роки роботи.

У різний час на колись успішному видобувному «Букросі» працювали по 200, а то й по 600 осіб. Аналіз даних Реєстру застрахованих громадян свідчить, що страховий стаж працівників підприємства «Букрос» зарахований лише по січень 2005-го року та частково – за 2006-2009 роки, що є грубим соціальним порушенням і скорочує пенсійні виплати багатьох людей. Нинішні пенсіонери через несвоєчасну сплату роботодавцем внесків втрачають близько 1,5 тисячі гривень щомісяця.

З метою повернення заборгованих коштів і задля захисту прав застрахованих осіб органи Пенсійного фонду здійснили комплекс процедур і охопили заходами стягнення всю суму заборгованості. Але поки що без результату.

Після численних засідань у судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій у листопаді 2017 року Господарський суд Полтавської області ввів процедуру санації на підприємстві. У грудні 2018 року санація була продовжена ще на 6 місяців. Наразі цей термін завершився.

– За результатами аналізу фінансово-господарської діяльності боржника встановлено, що за період із 2002 по 2018 роки з балансу підприємства зникло 500 мільйонів гривень, про що повідомлено до правоохоронних органів, – розповіла арбітражний керуючий ПАТ «Бурова компанія «Букрос» Оксана Тищенко. – Суперобладнання, яке дозволяло виконувати надто глибокі бурильні роботи, теж зникло. Попередній керуючий передав не майно, а залишки від нього – розламане авто, непрацюючі станки у Сагайдаці Шишацього району. А матеріальна база на Половках у Полтаві шахрайськими діями зникла з балансу підприємства. Тобто відбулося фактичне розкрадання майна.

Проти керівництва «Букрос» відкрито більше як 12 кримінальних проваджень, розслідування яких триває й досі. Чергове засідання господарського суду в цій справі відбудеться 15 серпня 2019 року.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk