Previous Next

6 унікальних операцій на мозку проведено у Полтаві на новітньому обладнанні

Надрукувати

У Полтавській обласній клінічній лікарні імені М.В. Скліфосовського (ПОКЛ) презентували два спеціальні автомобілі та сучасне обладнання, придбані за кошти Світового банку завдяки реалізації Субпроекту «Запровадження інноваційної моделі системи надання послуг хворим на гіпертонію в Полтавській області».

Огляд двох автомобілів екстреної медичної допомоги, які укомплектовані необхідним медичним обладнанням, провів директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак.

- Це тестові машини для огляду, уже в серпні отримаємо 3 таких «швидких», і до кінця жовтня прибуде вся партія – 93 автомобілі, - сказав Віктор Лисак. – Що дасть змогу замінити автопарк. Ці автомобілі укомплектовані дефібриляторами, ЕКГ-апаратами, оснащений моніторами, кисневими балонами, у сумці препарати першої необхідності на всі випадки. Також є переговорний пристрій.

Вартість однієї «швидкої» - майже 2 мільйони гривень! Медики обласної лікарні уже оглянули машини й запевнили, що з таким обладнанням надаватимуть першу допомогу швидше і якісніше.

А от у операційній нейрохірургічного відділення (ПОКЛ) вже використовують новітнє обладнання, придбане за кошти Світового банку в Німеччині. Нещодавно там встановили операційний мікроскоп (моделі HS Hi-R 5-1000) та систему нейронавігації (Brainlab CURVE DUAL).

- Це найсучасніша навігаційна станція в Україні. Унікальність даного обладнання дає змогу проводити хірургічне втручання і чітко орієнтуватись в структурах головного мозку, - розповів завідувач відділення нейрохірургії ПОКЛ Михайло Тончев. – Навігатор з мікроскопом визначають чіткі межі гематоми чи пухлини. Лікар на екрані бачить, в якій точці мозку знаходиться, і видаляє пухлину, не пошкоджуючи шляхи. Тобто у пацієнта після втручання не розвиваються ні порушення зору, ні порушення рухів.

У Полтаві на цьому апараті вже провели 6 операцій, його застосовують при інсульт-гематомах, при артеріовенозних мальформаціях, при видаленні пухлин головного та спинного мізків. Таке устаткування дозволить впровадити нові хірургічні втручання: кліпування аневризм судин головного мозку та реваскуляризаційні втручання. Крім того, система повністю здійснює відеозапис операції, що дає змогу в банку даних аналізувати хірургічне втручання.

Журналістам також показали капітальний ремонт у хірургічному відділенні обласної лікарні, якого тут не бачили з 1978 року. До речі, оновлені хірургічне та торокальне відділення ремонтують за кошти міського та обласного бюджетів, а відкриють уже в вересні.

ДОВІДКА

Медики у ході проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» також придбали:

- Аргоноплазмений стерилізатор в операційному блоці дає можливість низькотемпературної стерилізації, стерилізація гумових елементів тощо.

- Лазерна установка для офтальмологічного відділення з довжиною хвилі 577 нанометрів. Це перший «жовтий» лазер в Полтавській області. На установках лікують патологію центральної зони сітківки. Раніше пацієнтів із такими хворобами направляли до Одеси.

- У Полтавському обласному кардіоваскулярному медичному центрі встановили апарат ударно-хвильової терапії. Він призначений для неінвазивного лікування хворих з ішемічною хворобою серця, яким вже було проведено хірургічні методи втручання. Сеанси ударно-хвильової терапії сприяють пророщенню нових судин серця і поліпшенню кровопостачання.

- Імунохімічний аналізатор у тому ж медичному центрі дозволяє розширювати можливість діагностики серцево-судинних та інших захворювань, визначити біохімічні маркери інфаркту міокарда.