#СтопБулінг: як діє закон про протидію цькуванню в Україні

Надрукувати

Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ підрахував, що 67% українських школярів стикалися з проблемою булінга, і з кожним роком бійки між дітьми стають все більш частими і жорстокими. Тому Міністерство юстиції України розробило покрокову інструкцію, як зупинити цькування у школах. Крім того, внесено зміни до законодавства та передбачено відповідальність за знущання над однолітками.

Проте до кого звертатися за захистом та що чекає на малолітніх агресорів і їхніх батьків розповіли у Головному територіальному управлінні юстиції у Полтавській області.

Зокрема, якщо дитина постраждала від булінгу, юристи радять:

«Відповідальність за дії дитини, доки їй не виповнилося 18 років, несуть батьки. Якщо вона вчиняє насильство над іншими, батьків можуть притягнути до адміністративної, кримінальної або цивільної відповідальності. Хоча за нанесення тілесних ушкоджень, побої, крадіжки та грабіж відповідати доведеться кривднику, навіть до досягнення повноліття», - наголосила перший заступник начальника юстиції Полтавщини Дар’я Бриндак.

На законодавчому рівні внесені зміни до ст. 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відтепер:

«Адміністративна відповідальність встановлена і для керівника закладу освіти за неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки цькування учасника освітнього процесу у вигляді штрафу від п’ятдесяти (850 грн) до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або виправних робіт на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку», - зауважила Дар’я Бриндак.

5 лютого 2019 року було прийнято перше судове рішення за фактом цькування у школі. А станом на сьогодні судами було розглянуто вже 166 справ про булінг, із них 10 - про кібербулінг у соціальних мережах (найчастіше Інстаграм) та месенджерах (Вайбер, Телеграм).

Із загальної кількості розглянутих справ:

✔ у 86 справах було винесено рішення про накладення стягнення: в 6 випадках – попередження, в 8 випадках – громадські роботи, в 1 випадку – зобов’язання публічно вибачитись, в 71 випадку – штраф;

✔42 справи відправлено на доопрацювання до органів поліції;

✔ 26 справ було закрито у зв’язку з відсутність складу

правопорушення або спливом строку притягнення до відповідальності;

✔ 12 справ суд закрив, обмежившись усним зауваженням.

«Як бачимо судова практика є і це лише початок. Я вважаю, що в XXІ столітті немає місця такому ганебному явищу, як булінг, особливо між однолітками. З підростаючим поколінням потрібно відверто спілкуватися, не приховувати, що дії підлітків можуть бути визнані насильством, за вчинення якого доведеться відповідати», - сказала Дар’я Бриндак.