Previous Next

В облдержадміністрації обговорили передачу обласних комунальних підприємств у власність громад

Надрукувати

Питання передачі майна обласних комунальних підприємств «Полтававодоканал» та «Полтаватеплоенерго» у власність громад уже давно обговорюються як в обласній раді, так і на самих підприємствах. Миргород уже отримав у власність міста котельні й готує передачу мереж водоканалу.

На нараді в облдержадміністрації повідомили, що цей процес неминучий для всіх громад й до нього необхідно детально підготуватися.

– Полтавська міська рада вже давно просить віддати «Полтававодоканал» у власність Полтави, та й Полтавська обласна рада не проти. Бо за фактом територіальні громади, які отримують послуги, ніяк не фінансують обласні комунальні підприємства, – говорить т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло. – Ми маємо підготувати громади до передачі й розробити такий механізм передачі, щоб послуги і тарифи для населення не змінилися.

За словами заступника директора Департаменту – начальника управління житлово-комунального господарства Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Едуарда Реви, є три варіанти розвитку подій.

– Щоб населення не отримало нові тарифи і погіршення якості послуг, малі громади можуть не брати на баланс котельні, а підписати угоду, наприклад, із «Полтаватеплоенегро» й надалі користуватися його послугами, але платити підприємству гроші за обслуговування, – пояснив Едуард Рева. – Деякі громади, особливо великі, й так захочуть взяти обласне підприємство у свою власність. Ще є третій, не дуже вигідний варіант, – доручити послуги орендарям. Але вони все економічно обраховуватимуть, й тарифи зростуть суттєво.

На нараді було чимало представників громад та спеціалістів галузі ЖКГ з області. Їхні думки розділилися на «за» та «проти». Малі громади переймаються, що не зможуть своїм коштом утримувати комунікації, котельні тощо. За словами експертів, вихід у них один – домовлятися та укладати договір із великим підприємством, щоб воно й надалі давало тепло й воду в оселі жителів невеликих міст та сіл.

Переконати у правильності передачі з обласної комунальної власності в місцеву майна «Полтаватеплоенерго» та «Полтававодоканал» намагався і в.о. генерального директора «Полтаватеплоенерго» Олександр Олексенко.

– За 9 років, що я працюю на підприємстві, ні місто, ні райони не перечислили жодної копійки. Обласним депутатам ми теж не потрібні. Підприємство, по суті, сирота. В усіх обласних центрах України ситуація інша. У тій же Вінниці «теплоенерго» міське, щороку має 350 мільйонів гривень, облаштовує сучасні котельні, замінює тепломережі, має змогу отримувати міжнародні кредити, – розповів Олександр Олексенко. – Тому процес передачі незворотний. Створювати малі підприємства невигідно, тому краще малі громади хай укладають договори й спонсорують підприємство за чіткими обрахунками.

Секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота запропонував створити обласну програму й підтримати фінансово малі громади, щоб для них не так обтяжливо було утримувати котельні й мережі.

На нараді вирішили офіційно звернутися до громад, щоб питання передачі майна двох підприємств з обласної комунальної власності в місцеву не стало сюрпризом. І в районах, селищах чи громадах мають підготуватися до рішення Полтавської обласної ради, скликати місцеві сесії й обрати правильний для себе шлях.