Previous Next

Полтавщина вперше долучилася до міжрегіонального туристичного маршруту

Надрукувати

На три області розрахований туристичний маршрут «Стежками мандрівного філософа» – Полтавщину, Харківщину й Сумщину. Полтавська його частина охоплює Лохвицю й Чорнухи. Зокрема, пам’ятник Григрію Сковороді у Лохвиці й Чорнухинський літературно-меморіальний музей імені Г.С. Сковороди.

Надалі, за словами директора Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентини Вождаєнко, маршрут про мандрівного філософа з Полтавщини хочуть зробити міжнародним.

– Дякуємо харків’янам за ініціативу створення об’єднаного міжрегіонального маршруту. В комплексі завжди краще брендувати ідею. Хочемо зробити міжнародний туристичний маршрут, пов’язаний із Григорієм Сковорою. Нині потрібно працювати з бізнесом, шукати туристичні організації, які зацікавлені займатися виїзним туризмом, налагодять співпрацю із європейськими країнами, де шанують Григорія Савича. Нині це перший етап великої роботи, яку плануємо виконати надалі, – зазначила Валентина Вождаєнко.

Додала, що через рік-півтора у Чорнухах планують зробити комплекс із конференц-залом й іншими локаціями. Наголосила на потребі розвитку сфери обслуговування.

Ознайомилися з полтавськими місцями, пов’язаними з мандрівним філософом, начальник відділу туризму та промоцій Сумської облдержадміністрації Юрій Гладенко й керівник обласного комунального закладу «Харківський обласний туристично-інформаційний центр» Валентина Холодок, екскурсоводи, працівники музеїв, представники турфірм, викладачі вишів за напрямом туризм та інші фахівці галузі. Валентина Холодок і Юрій Гладенко презентували свої «частинки» маршруту й погодилися, що його потрібно детально пропрацювати, врегулювавши організаційні моменти: з якого регіону він стартуватиме, як адаптувати його до різних аудиторій, зі скількох осіб має складатися група, чи можливо передбачити велосипедні маршрути, частину маршруту зробити пішою. Розглядали варіанти як одноденної, так і дводенної мандрівки.

– За місяць-півтора міжрегіональний туристичний маршрут буде виписаний. Ми уже географічно прорахували всі локації, відстані, знаємо цінову політику. Ще потрібно його науково дописати. Авторське право за розробку туристичного маршруту ми не залишаємо за собою, щоб кожен екскурсовод міг ознайомитися з маршрутом й використовував його, водячи туристів. На місцевих локаціях є додаткові екскурсоводи й наукові працівники, які доповнять маршрут науковою інформацією, – додала Валентина Вождаєнко.

Нагадаємо, що цьогоріч 9 листопада виповнюється 225 років із дня смерті Григорія Сковороди. У 2022-му відзначатимуть 300-річчя із дня його народження. Міжрегіональний туристичний маршрут є однією зі складових на пошанування пам’яті відомого земляка.