Previous Next

Більше 23 мільйонів гривень виділено із держбюджету на придбання житла для сиріт Полтавщини

Надрукувати

Сьогодні у Полтавській облдержадміністрації відбулося засідання Координаційної ради у справах дітей у режимі відео-конференц зв’язку з райдержадміністраціями, виконкомами, об’єднаними територіальними громадами: «Про стан захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа».

На засіданні в першу чергу розглядалось питання освоєння коштів субвенції з державного бюджету на будівництво чи придбання житла для даної категорії осіб.

- Цього року сума субвенції зросла майже втричі, порівняно з 2017 роком, і складає 23 мільйони 573 тисячі гривень, - сказав заступник голови Полтавської облдержадміністрації, голова координаційної ради Роман Товстий. – Тому наше головне завдання освоїти ці кошти й віднайти необхідне житло дітям. Досвід показує, що ми непогано з цим справляємося. Минулого року завдяки субвенції з державного бюджету придбали 28 квартир; здійснили відшкодування витрат, пов’язаних з придбанням житла, для 2 сиріт; придбали житло для дитячого будинку сімейного типу в Лохвицькому районі. За кошти субвенції розпочали будівництво малого групового будинку в Оржицькому районі, як закладу нового типу з умовами, наближеними до сімейних.

Начальник служби у справах дітей Полтавської облдержадміністрації Ірина Фоменко повідомила, що лідером з освоєння цих коштів в області є Кременчук. Там за рік придбали 11 квартир для сиріт. Порадила райдержадміністраціям, міським та районним виконкомам брати приклад з Кременчука. І детально розказала про постанову Кабінету Міністрів України щодо спрямування коштів місцевим бюджетам на забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їхнього числа.

- На сьогоднішній день на обліку служб у справах дітей області перебуває 118 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 18 років, та 528 осіб від 18 до 23 років, - повідомила Ірина Фоменко. - 647 дітей-сиріт до 18 років не мають  житла!

За оперативними даними, з початку 2019 року в області 9 осіб отримали житло: 1 дитина, позбавлена батьківського піклування, та 2 особи з числа дітей-сиріт отримали житло з фонду соціального призначення, 1 дитина-сирота та 5 осіб з числа дітей-сиріт отримала житло на праві власності.

Також державною програмою передбачено відшкодування коштів за житло, прописані житлові норми, допустима вартість квартир чи будівництва будинків.