• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Суттєвих порушень виборчого законодавства, які б вплинули на результати волевиявлення громадян, на Полтавщині не зафіксовано

Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували системних порушень виборчого законодавства під час голосування 21 липня, які могли б вплинути на перебіг волевиявлення громадян. Про це розповів на прес-конференції за підсумками дня позачергових виборів народних депутатів України координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області Костянтин Донченко.

Зазначив, що спостерігачі мережі ОПОРА працювали на 59 дільницях в області. Додав, що всі дільниці на Полтавщині відкрились без суттєвих затримок. Проте перед початком голосування ОПОРА фіксувала проблеми з матеріально-технічним забезпеченням дільниць.

– Це тенденційна ситуація, яка була і на президентських виборах. Низка дільниць не мали вдосталь скриньок для голосування, як стаціонарних, так і переносних. Також була проблема з кабінками для голосування. На деяких дільницях зафіксована менша кількість бюлетенів, ніж зареєстрованих виборців. Це не мало суттєвого впливу на хід голосування, бо на тих дільницях не зафіксовано великої явки, проте у разі участі в голосуванні 100 відсотків виборців, це могло б вплинути на процес, – пояснив Костянтин Донченко. – Ще однією проблемою забезпечення виборів є доступність дільниць для людей з інвалідністю. Так, у Полтаві на одній з дільниць зафіксований випадок, коли чоловік на візку не зміг заїхати до кабінки для голосування, через що йому довелось голосувати поза межами кабінки, порушуючи при цьому таємницю голосування. Були окремі випадки обмеження й перешкоджання в діяльності спостерігачів. У відповідних ситуаціях ми зверталися до поліції.

Костянтин Донченко додав, що представники мережі ОПОРА в день виборів на Полтавщині зафіксували 46 порушень. Нагадав, що область – одна з лідерів за явкою на виборах.

– На території Полтавщини суттєвих порушень виборчого законодавства, які б вплинули на результати волевиявлення громадян, допущено не було, – зазначив начальник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Полтавській області Юрій Сулаєв. – Дякуємо громадянам, спостерігачам і більшості працівників дільничних виборчих комісій, які оперативно надавали інформацію поліції. Завданням на всіх етапах передвиборчої кампанії і в день волевиявлення громадян було попередити правопорушення. Загалом поліція забезпечила публічний порядок і безпеку. Дуже вдячні громадянам за високу правову свідомість під час проведення виборчого процесу.

Юрій Сулаєв додав, що від старту виборчої кампанії до дня тиші правоохоронці отримали 254 інформації від громадян, спостерігачів про імовірні порушення виборчого законодавства. У день тиші облікували 27 таких звернень. Із 08.00 ранку до 20.00 вечора у день волевиявлення отримали 101 повідомлення про імовірні правопорушення виборчого законодавства, а після 20.00 – ще чотири повідомлення.

– Зі 101 повідомлення у день виборів 38 надійшло з Кременчука. 28 – по Полтаві, 10 – по Лубенському району, по 4 – Горішні Плавні й Миргород, 3 – у Кобеляках. Решта – по 1-2 повідомлення в інших районах, – поінформував Юрій Сулаєв. – Найбільше – понад 30 – повідомлень стосувалися підозри у проведенні незаконної агітації на території або поблизу ДВК. Усі факти відпрацьовані. На осіб, які вчиняли такі правопорушення, складені адміністративні протоколи. Загалом за весь період голосування складено 5 адмінпротоколів. Близько 30 матеріалів ще перевіряє поліція. Будуть прийняті відповідні правові рішення після ретельної перевірки.

Речник поліції Полтавщини нагадав, що в області відкрито 12 кримінальних проваджень. Із них 9 – за підкуп виборців (ст. 160 ККУ), 3 – щодо перешкоджання здійсненню виборчого права (ст. 157 ККУ).

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk