Previous Next

На Полтавщині почали вирощувати нут

Надрукувати

Працівники Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації днями ознайомились із діяльністю фермерських господарств Котелевського району.

ФГ «Віра-1» має всього 40 гектарів землі, тому за рішенням засновника Олександра Антоненка займається вирощуванням нішової культури, нової для нашого регіону – нуту.

Новий трактор, який господарство придбало за рахунок пільгового кредиту в рамках обласної програми підтримки аграріїв, значно полегшить технологічний процес, повідомляють в департаменті.

У планах господарства встановлення фасувальної ліннії та вихід у торгівельні мережі.

ДОВІДКА 

Нут називають турецьким горохом і здавна вживають в їжу. Як теплолюбна культура він вирощувався з давніх часів у Індії, Пакистані, Ефіопії. Нині - і в країнах Азії, північної Африки та Америки. Із нього виготовляють закуски хумус і фалафель.

Турецький горох цінують за делікатесний горіховий смак, невибагливість і високу врожайність.

А ще він має легкозасвоюваний білок рослинного походження, який порівнюють із білком птиці й деяких м'ясних продуктів. Клітковина нуту сприяє м'якому очищенню кишківника та виведенню шлаків.

До складу нуту входять 18 амінокислот. Вітаміни: В1, В2, РР, В5, В6, В9, С, А, Е, К, бета-каротин, холін; макро- і мікроелементи: калій, фосфор, магній, кальцій, залізо, натрій, марганець, цинк, мідь.

Єдину шкоду, яку може принести вживання нуту організму людини, - це газоутворення. Тому не рекомендується їсти нут із фруктами і запивати його рідиною. Щоб нейтралізувати негативний вплив бобів на кишківник варто лише замочити їх на ніч у холодній воді.