16 липня набув чинності закон про мову

Надрукувати

Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» став чинним через два місяці після опублікування його в газеті «Голос України».

Віднині українська мова є обов’язковою у всіх сферах публічного життя: державному управлінні, сфері послуг, освіті й медіа. Кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою. Для тих, хто її погано знає, відкриватимуть безкоштовні мовні курси.

Іноземці, які хочуть стати громадянами України, повинні будуть скласти спеціальні мовні іспити зі знання української.

Закон зобов’язує держслужбовців, службовців Нацбанку України, військовослужбовців, прокурорів, нотаріусів, поліцейських, медпрацівників та керівників закладів освіти розмовляти на роботі українською. Вистави у державних і комунальних театрах теж будуть українською або з перекладом чи субтитрами. Друковані видання іноземною мовою повинні дублюватися й українською.

При цьому співавтори закону наголошують, що закон не обмежує приватного спілкування всіма мовами й вільного вживання мов національних меншин.

Кримінальної відповідальності порушення закону про мову не тягне. Водночас порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах каратимуться штрафами.

Так, за порушення закону у сфері науки, культури, книговидання, спорту, здоров’я, телекомунікацій та реклами доведеться заплатити від 3400 до 5100 гривень. 3400-6800 гривень – за порушення закону під час засідань, зустрічей, робочого спілкування. 5100-6800 гривень – за ненадання інформації про товари та послуги українською. 6800-8500 гривень – за порушення закону у сфері друкованих ЗМІ. Максимальна сума штрафу становитиме 11 тисяч 900 гривень. Ці норми наберуть чинності через три роки.