Previous Next

Ірина Особік: «Містобудівна документація державного, регіонального і місцевого рівня – найперший інструмент державного регулювання планування територій»

Надрукувати

Із 25 районів Полтавщини оновлену містобудівну документацію – схеми планування територій районів – мають тільки 3 – Кременчуцький, Козельщинський та Миргородський. Лохвицький район – понад рік на стадії її затвердження. В інших містобудівна документація застаріла. Про це, зокрема, розповіла на апаратній нараді в облдержадміністрації заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства ОДА Ірина Особік.

Вона нагадала, що оновлення відповідної документації з метою приведення її до вимог чинного законодавства розпочалося після набрання чинності Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» у 2011 році.

– В усіх 6 містах обласного значення оновлені генеральні плани, які інтегровані в міжнародні стандарти. Із 10 міст районного значення у 5 генплани осучаснили – Глобиному, Решетилівці, Лохвиці, Заводському, Пирятині. Із 20 селищ міського типу 12 забезпечені містобудівною документацією нового зразка. Із 1810 сіл та селищ оновлені й затверджені генеральні плани мають лише 12 відсотків, – поінформувала Ірина Особік.

Нагадала, що постановою Кабінету Міністрів України у 2001 році 13 населеним пунктам області було присвоєно статус «Історичного населеного місця».

– Із січня 2019 року набув чинності закон, яким заборонено проведення містобудівної діяльності на території населених пунктів, де незатверджені історико-архітектурні опорні плани. Тож у Кременчуці, Зінькові, Хоролі Великій Багачці, Козельщині, Опішні призупинено провадження будь-якої містобудівної діяльності. За інформацією органів місцевого самоврядування, тривають роботи з розробки відповідних планів, – додала Ірина Особік. – Питання розроблення містобудівної документації, архітектурно-містобудівного напрямку мають бути в переліку пріоритетних завдань органів місцевого самоврядування. Проблемним питанням є брак кваліфікованих спеціалістів у галузі.

Ірина Особік нагадала, що Департаментом будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації розроблено «Регіональну цільову Програму створення та впровадження містобудівного кадастру Полтавської області на 2019-2021 роки», яку затверджено рішенням сесії обласної ради в грудні 2018-го.

– Містобудівна документація державного, регіонального і місцевого рівня – найперший інструмент державного регулювання планування територій. По суті, це база даних ресурсного забезпечення розвитку регіону і населених пунктів, аналітичне обґрунтування напрямків соціального, господарського та культурного їх піднесення, – зазначила Ірина Особік.

Окремо зупинилася на потребі відновлення роботи порталу містобудівного кадастру.

– У 2015 році область однією з перших розгорнула для загального доступу портал містобудівного кадастру. Проте, не отримавши подальшої фінансової підтримки, портал було згорнуто. Підрозділи обласної та районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування напрацювали значний обсяг інформації в аграрній, промисловій, будівельній, культурній, туристичній, освітній, медичній, екологічній, соціальній та інших сферах для наповнення підсистем містобудівного кадастру. Портал містобудівного кадастру області має стати потужним, презентабельним, ефективним, доступним для формату «Країна в смартфоні» паспортом Полтавщини, – додала Ірина Особік.

– Жоден населений пункт без генерального плану, містобудівної документації розвиватися не може, тому відповідні документи мають бути розроблені й затверджені. Уже не перший рік порушуємо ці питання. Також необхідно скоординувати зусилля, щоб відновити роботу порталу містобудівного кадастру Полтавщини, адже це обличчя регіону. Протягом місяця це питання потрібно вирішити, – наголосив т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло.