Previous Next

На Полтавщині зменшується рівень захворюваності на туберкульоз

Надрукувати

В області помітно знижуються показники захворюваності на туберкульоз. За результатами проведеної протитуберкульозної роботи захворюваність на всі форми туберкульозу зменшилась на 9,3 % і становить 59,5 на 100 тис. населення. У 2017 році показник становив  65. Нині по Україні – 62,3.

Однак зростання рівня захворюваності відбулося в 9 районах області. Найвищі показники – в Семенівському, Чорнухинському, Глобинському районах.

Про це на апаратній нараді повідомив директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак.

«Тенденція йде до зниження захворюваності, особливо питання стосується  мультирезистентного туберкульозу. В 2018 році смертність від усіх форм туберкульозу в Полтавській області залишалася стабільною, на одному рівні з показниками по Україні. Найвищою вона була в Диканському, Чорнухинському, Машівському районах», – розповів Віктор Лисак.

Він зазначив, що нині перейшли до амбулаторного лікування туберкульозу. І є позитивні результати. Зміни відбуваються й в самій туберкульозній службі. В області створено медзаклад паліативного лікування хворих на туберкульоз на базі Комунального підприємства «Веприцька обласна туберкульозна лікарня Полтавської обласної ради» у Гадяцькому районі.

«Лікарі дотримуються стандартів лікування. Проводиться потужна інформаційна політика. В області впроваджена та ефективно працює тест-система Gene-Xpert молекулярно-генетичної діагностики, яка дозволяє отримати результат протягом 1 доби, встановити діагноз та своєчасно призначити коректну схему лікування», – наголосив Віктор Лисак.

Як зазначив т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло, нині в області є позитивні напрацювання в галузі медицини.

«У нас лікують за європейськими стандартами, маємо забезпеченість медичними препаратами, постійно виділяються кошти на ліки. І надалі маємо продовжити реформування фтизіатричної служби області в напрямку амбулаторного лікування та організувати скринінгове дослідження біологічних матеріалів на туберкульоз із застосуванням Gene-Xpert в госпітальних округах регіону», – зазначив Олег Пругло.

Зокрема, Полтавським обласним клінічним протитуберкульозним диспансером в 2018 році залучено позабюджетних коштів на суму 250 млн грн. За рахунок коштів місцевого бюджету придбали обладнання на суму  838 900 грн, за рахунок гуманітарної допомоги отримали обладнання на суму 1 115 051 грн.