3 липня – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

Надрукувати

3 липня 2019 року з нагоди Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів (International Plastic Bag-Free Day) Програма розвитку ООН спільно з Міністерством екології та природних ресурсів, міжфракційним об’єднанням депутатів «Зелена енергія змін» та Zero Waste Alliance Ukraine планують провести акцію «День без поліетилену».

За особистим підписом Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака надіслано листи до торгівельних мереж із пропозицією підтримати дану ініціативу. Також утриматися від використання поліетилену він закликає не лише відомі торговельні мережі, а й потенційних покупців.

Акція «День без поліетилену» покликана, по-перше, привернути увагу суспільства до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та як наслідок непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами, і по-друге, сприяти популяризації доступних екологічних рішень на заміну пластику серед споживачів торгівельних мереж, супермаркетів і магазинів роздрібної торгівлі.

Департамент екології та природних ресурсів Полтавської облдержадміністрації запрошує всіх-всіх-всіх долучатися до проведення акції! На закупи – з власними торбинками!

Нагадаємо, за різними підрахунками для розпаду одного пакету потрібно 100 років. При цьому в середньому людина використовує його лише 20 хвилин.

Більшість пакетів потрапляють на сміттєзвалища або розносяться вітром по території країни, так як рівень їх переробки становить менше 1 %. Від пакетів щороку помирає близько одного мільйона птахів та 100 тис. тварин. Також ці вироби становлять загрозу людському здоров’ю, так як їх частки можуть потрапляти у харчі та воду. При цьому для виробництва пакетів використовують невідновлювані ресурси – 35 л нафти на 1000 пакетів. Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, в той час як у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів.

Департамент екології та природних ресурсів

облдержадміністрації за матеріалами офіційного

вебсайту Мінприроди України