Previous Next

Валентина Вождаєнко: «Бібліотеки у світі є основними закладами культури»

Надрукувати

Нині в області налічується 779 публічних бібліотек. Їхній документний фонд налічує 9777,1 тис. примірників. Зокрема, книг – 8897 тис., періодичних видань – 860,5 тис., аудіовізуальних видань – понад 18,1 тис. екземплярів та електронних видань – 1,5 тис.

Про це на апаратній нараді в облдержадміністрації розповіла директор Департаменту культури і туризму ОДА Валентина Вождаєнко. Вона поінформувала про реалізацію в області Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України».

– Із початку реалізації Стратегії на розвиток бібліотек з обласного бюджету виділено 8405,9 тис. грн. Зокрема, на придбання літератури та періодичних видань – 4278,5 тис. грн, комп’ютерної техніки – 514,6 тис. грн У 2019 році обласними бібліотеками придбано літератури на суму 227,9 тис. грн при плані 482 тис. грн й передплачено періодичних видань на суму 231,3 тис. грн при плані 802 тис. грн. Комплектування фонду бібліотек області здійснюється за Державною та місцевими програмами поповнення бібліотечних фондів, що становить 21 відсоток. Кошти місцевого бюджету – 54 відсотки, спонсорські кошти, подарунки – близько 25 відсотків, – зазначила Валентина Вождаєнко. – Протягом минулого року до бібліотечних закладів області надійшло 157,7 тис. документів. Із них 54 відсотки – книги й 46 відсотків – періодичні видання.

Валентина Вождаєнко розповіла, що книгозбірні області поступово переходять на новітні інформаційні технології:

– Створення інтернет-пунктів підняло на новий рівень інформаційне обслуговування користувачів, що сприяє утвердженню позитивного іміджу бібліотек. У 112 із них розроблені власні сайти, блоги. Працівники книгозбірень долучаються до Бюджету участі Полтавської області й певну увагу приділяють проектній діяльності. Наприклад, реалізація проекту «Бібліотека open air» (бібліотека просто неба) Гадяцькою центральною районною бібліотекою імені Лесі Українки дозволила створити сучасний простір для спілкування, майданчик для культурного змістовного відпочинку, перегляду фільмів, проведення соціокультурних заходів, розширення зони для користування Wi-Fi. Там також планують обладнати комфортні місця для сидіння, столи під накриттям, велостоянку, гойдалку для дітей, створити green-зону. На відповідні ініціативи із районного бюджету виділено 75 тис. грн.

Валентина Вождаєнко звернула увагу й на проблемні питання щодо стану бібліотек в області.

– У зв’язку з аварійністю приміщень, потребою в капітальних ремонтах, відсутністю в місцевих бюджетах коштів на відновлення, зменшення кількості населення порівняно із 2016 роком мережа бібліотек скоротилася із 794 до 779 – на 15 одиниць. Маємо випадки, коли минулого року на поповнення документних фондів, новими виданнями не виділялись кошти. Залишається незадовільною матеріально-технічна база закладів. 463 книгозбірні потребують ремонту, 292 не опалюються в осінньо-зимовий період. Актуальними питаннями лишаються комп’ютеризація відповідних закладів й забезпечення працівниками із фаховою освітою, – додала Валентина Вождаєнко. – Важливо, щоб державні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні виконувалися й книгозбірні працювали не менше 40 годин на тиждень. Бібліотеки у світі є основними закладами культури.

– На селі бібліотека – загальнодоступний, безкоштовний заклад, де людина може отримати інформацію, поспілкуватися. Нині сільські бібліотеки не є такими центрами інформації, якими вони можуть і повинні бути. Органи місцевої влади і самоврядування не завжди розуміють, що книгозбірні – це їхні помічники у вирішенні низки питань. Наприклад, бібліотеки мають використовуватися як пункти надання електронних послуг: від оформлення субсидії й до запису до лікаря, – пояснила директор Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського Тетяна Зеленська.

Назвала бібліотеки партнерами й помічниками місцевого урядування у вирішенні питань, центрами спілкування громад.

– Бібліотеки повинні осучаснюватися, шукати нові підходи до роботи. Мають бути комп’ютеризованими й забезпеченими швидкісним інтернетом, – зазначив т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло. – Нині вони виконують і роль комунікаційних майданчиків, адже чимало заходів, ініційованих зокрема громадськими організаціями, відбуваються в книгозбірнях. Органи місцевого самоврядування, які розуміють значення цієї функції, відповідні заклади підтримують.