Previous Next

Як поліпшити ситуацію з доступністю в області, обговорили на засіданні профільного комітету

Надрукувати

Відбулося засідання Комітету забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, що при Полтавській облдержадміністрації. Його учасники підтримали ініціативу створення при ОДА посади Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю. Із кандидатурою визначаються.

– Постановою Кабінету Міністрів України, ухваленою в лютому поточного року, впроваджується посада Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю при ОДА. Сподіваємося, така новація суттєво посилить увагу до проблем людей з інвалідністю, дієвість прийнятих рішень комітетів доступності й стане містком до взаємодії комітетів з Урядом, – зазначила заступник начальника управління – начальник відділу по забудові населених пунктів та містобудови, кадастру управління містобудування та архітектури Департаменту будівництва, містобудування та архітектури та житлово-комунального господарства облдержавдміністрації Антоніна Ільїна.

Крім того, учасники засідання підбили підсумки роботи у сфері створення безбар’єрного середовища для життєдіяльності осіб з інвалідністю. Антоніна Ільїна розповіла, що за підсумками проведених перевірок жоден із закладів освіти області не відповідає на 100 відсотків нормам доступності для людей з інвалідністю.

– У 2013 році ми вперше почали робити аудиторські перевірки інфраструктури на доступність. Тоді вони не дали нам бажаних результатів, оскільки їх робили службовці, посадовці, які не мають інвалідності й мало розуміються на цих потребах. Ми перевірили соціальні об’єкти. Підтвердились результати, надані громадськими експертами, – соціальні об’єкти мають доступність на 78%. У 2014-2015 роках ми почали робити масштабні аудити закладів освіти, охорони здоров’я й побачили всі недопрацювання. У 2016-му аудиторська перевірка проводилася вперше за участю тільки громадських експертів. Тоді ми побачили, що з 1969 об’єктів, на базі яких працюють виборчі дільниці, доступними виявилися тільки 3. У 2017 році ми зробили інвентаризацію об’єктів соціальної сфери за ознакою доступності. Нині ця база, яку напрацьовуємо, має стати фундаментом для реалізації Регіональної цільової програми «Шлях до рівних можливостей». Маємо позитивні результати. На доступність виділяються кошти з бюджетів. Наприклад, якщо у 2014 році на забезпечення доступності виділяли в області 1,4 мільйона гривень, то у 2018-му – 23 мільйони, – поінформувала Антоніна Ільїна.

Вона наголосила на потребі посилення контролю за забезпеченням доступності у громадському транспорті.

– У напрямку поліпшення доступності інфраструктури є позитивні зміни. Водночас вистачає і проблем. Нещодавно у відпустці був у Чехії, в невеликому місті, й зрозумів, скільки у нас іще роботи попереду. Там всі автобуси з відповідним нахилом, обладнані зупинки, світлофори, пішохідні переходи, тротуари. Я оптиміст. Думаю, у нас все вийде зробити. Основне – змінити ментальність населення, щоб цим питанням переймалися не тільки ті, хто потребує таких змін, а й відповідальні за доступність, – сказав т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло.

– Доступність буває не лише архітектурною. Є ще доступність для людей із порушеннями зору і слуху. Це також потрібно враховувати, – зазначила голова ГО «Громадська організація перекладачів жестової мови та осіб із інвалідністю «Міст» Наталія Московець.

Представники комітету обговорили й запровадження навчального курсу «Доступність та універсальний дизайн» на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.