• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Як поліпшити ситуацію з доступністю в області, обговорили на засіданні профільного комітету

Відбулося засідання Комітету забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, що при Полтавській облдержадміністрації. Його учасники підтримали ініціативу створення при ОДА посади Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю. Із кандидатурою визначаються.

– Постановою Кабінету Міністрів України, ухваленою в лютому поточного року, впроваджується посада Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю при ОДА. Сподіваємося, така новація суттєво посилить увагу до проблем людей з інвалідністю, дієвість прийнятих рішень комітетів доступності й стане містком до взаємодії комітетів з Урядом, – зазначила заступник начальника управління – начальник відділу по забудові населених пунктів та містобудови, кадастру управління містобудування та архітектури Департаменту будівництва, містобудування та архітектури та житлово-комунального господарства облдержавдміністрації Антоніна Ільїна.

Крім того, учасники засідання підбили підсумки роботи у сфері створення безбар’єрного середовища для життєдіяльності осіб з інвалідністю. Антоніна Ільїна розповіла, що за підсумками проведених перевірок жоден із закладів освіти області не відповідає на 100 відсотків нормам доступності для людей з інвалідністю.

– У 2013 році ми вперше почали робити аудиторські перевірки інфраструктури на доступність. Тоді вони не дали нам бажаних результатів, оскільки їх робили службовці, посадовці, які не мають інвалідності й мало розуміються на цих потребах. Ми перевірили соціальні об’єкти. Підтвердились результати, надані громадськими експертами, – соціальні об’єкти мають доступність на 78%. У 2014-2015 роках ми почали робити масштабні аудити закладів освіти, охорони здоров’я й побачили всі недопрацювання. У 2016-му аудиторська перевірка проводилася вперше за участю тільки громадських експертів. Тоді ми побачили, що з 1969 об’єктів, на базі яких працюють виборчі дільниці, доступними виявилися тільки 3. У 2017 році ми зробили інвентаризацію об’єктів соціальної сфери за ознакою доступності. Нині ця база, яку напрацьовуємо, має стати фундаментом для реалізації Регіональної цільової програми «Шлях до рівних можливостей». Маємо позитивні результати. На доступність виділяються кошти з бюджетів. Наприклад, якщо у 2014 році на забезпечення доступності виділяли в області 1,4 мільйона гривень, то у 2018-му – 23 мільйони, – поінформувала Антоніна Ільїна.

Вона наголосила на потребі посилення контролю за забезпеченням доступності у громадському транспорті.

– У напрямку поліпшення доступності інфраструктури є позитивні зміни. Водночас вистачає і проблем. Нещодавно у відпустці був у Чехії, в невеликому місті, й зрозумів, скільки у нас іще роботи попереду. Там всі автобуси з відповідним нахилом, обладнані зупинки, світлофори, пішохідні переходи, тротуари. Я оптиміст. Думаю, у нас все вийде зробити. Основне – змінити ментальність населення, щоб цим питанням переймалися не тільки ті, хто потребує таких змін, а й відповідальні за доступність, – сказав т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло.

– Доступність буває не лише архітектурною. Є ще доступність для людей із порушеннями зору і слуху. Це також потрібно враховувати, – зазначила голова ГО «Громадська організація перекладачів жестової мови та осіб із інвалідністю «Міст» Наталія Московець.

Представники комітету обговорили й запровадження навчального курсу «Доступність та універсальний дизайн» на базі Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk