Як діятиме монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг?

Надрукувати

В області на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги (далі – Реєстр) перебуває 414 тисяч осіб. Пільгами з оплати житлово-комунальних послуг щомісячно користується 104 тисячі осіб, що складає             25 % від загальної кількості пільговиків.

Монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг впроваджується з 1 жовтня 2019 року відповідно до ухваленого Кабінетом Міністрів України рішення (постанова № 373 від 17 квітня 2019 року).

Департаментом соціального захисту населення та територіальними управліннями соціального захисту населення проводиться підготовча робота до процесу монетизації пільг. Зокрема, визначено право непрацездатних пільговиків на отримання пільг з 1 січня 2019 року, в залежності від доходів. У липні вказана робота буде проведена по іншим працездатним категоріям пільговиків.

Управліннями соціального захисту населення проводиться звірка та уточнення даних, внесених до Реєстру, на підставі якого буде проводитись нарахування пільг з жовтня поточного року.

З жовтня 2019 року одночасно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі.

Для нарахування пільг у грошовій безготівковій формі особам, які мають право на їх отримання, звертатися до управлінь соціального захисту населення не потрібно.

Управління соціального захисту населення щомісяця формуватимуть реєстри нарахованих пільг та передаватимуть їх Мінсоцполітики, яким, після перевірки, подаватимуться до 25 числа АТ “Ощадбанк”. АТ “Ощадбанк” вестиме у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходитимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально. АТ “Ощадбанк” здійснюватиме переказ коштів на рахунки надавачів житлово-комунальних послуг на підставі укладених договорів.

За бажанням пільговика пільги можуть надаватися готівкою.

Для цього необхідно після жовтня 2019 року звернутися з відповідною заявою (із зазначенням реквізитів поточного рахунка, відкритого в АТ “Ощадбанк”) до органів соціального захисту населення.

Таким особам кошти надходитимуть на особисті рахунки в АТ “Ощадбанк”. Кошти пільговики зможуть зняти з власного рахунку у будь-який час. У разі наявності простроченої понад місяць заборгованості з оплати комунальних послуг, сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.), виплата пільги з наступного місяця буде здійснюватися у безготівковій формі.

Вказані вище альтернативні механізми надання пільг – це право вибору пільговика максимально зручної для нього грошової форми отримання пільг: готівкової чи безготівкової.

При цьому незмінним залишається зобов’язання пільговика щомісяця сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги, перерахованої надавачам житлово-комунальних послуг або виплаченої готівкою.

Департамент соціального захисту

населення облдержадміністрації