Previous Next

Потрібно прибрати політику і популізм із питань підготовки до опалювального сезону, – Геннадій Зубко

Надрукувати

Стан підготовки підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери й інфраструктури до прийдешнього осінньо-зимового періоду обговорили на селекторній нараді.

Провів її Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко. Т.в.о. голови облдержадміністрації Олег Пругло, представники профільних структурних підрозділів ОДА, установ, міської влади обласного центру взяли участь у відеоселекторі від Полтавщини.

– Дуже важливо в нинішній турбулентний період виборчої кампанії прибрати політику і популізм із питань підготовки регіонів до нового опалювального сезону 2019-2020 рр. І насамперед говорити про комплексність заходів щодо технічної підготовки, регламентних робіт, фінансових взаєморозрахунків. Найголовніше – забезпечення сталого проходження наступного опалювального сезону, – наголосив Геннадій Зубко.

Обговорили на нараді й стан взаєморозрахунків за енергоносії. У сфері теплоенергетики розрахунки підприємств складають 94,8 відсотка.

– Підприємства достатньо активно працюють над тим, щоб закривати борги, які виникли під час опалювального періоду, – додав Геннадій Зубко. – Гарна новина – за попередній опалювальний сезон обсяг споживання природного газу для виробництва теплової енергії скоротився майже на 32 млн м3 порівняно з 2018 роком. І це стало можливим не завдяки температурним коливанням. Водночас бачимо незадовільну імплементацію підприємствами ТКЕ Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії». Досі 56 відсотків підприємств ТКЕ, які подалися до реєстру, не уклали угоди щодо реструктуризації боргів із НАК «Нафтогаз», що впливає на їх фінансову спроможність і отримання номінацій на газ на наступний опалювальний сезон. Це означає, що в реєстр вони зайшли, штрафні санкції на них вже не нараховуються, а з іншого боку – ніяких фінансових зобов’язань вони на себе не взяли. Якщо така ситуація продовжиться, будуть вноситися зміни до Закону насамперед для того, щоб прибрати можливість імітації розрахунків. 32 підприємства ТКЕ з цього реєстру взагалі можуть бути виключені.

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк поінформував, що станом на 15 червня до зими підготовлено 46972 будинки. За його словами, це 30 відсотків від плану.

– Це підготовка об’єктів соціально-культурного призначення, зокрема закладів освіти, охорони здоров’я, дошкільних навчальних закладів, – пояснив Едуард Кругляк. – Роботу продовжимо. Уже витратили на підготовку житлового фонду 659 мільйонів 263 тисячі гривень. Насамперед увагу зосереджуємо на підготовці навчальних закладів. Із-поміж об’єктів теплопостачання готові теж десь 30 відсотків. Підготовлені до роботи 6111 котелень. Створюється запас вугілля.

Геннадій Зубко зазначив, що підготовка до опалювального сезону – це планова робота з чіткими зонами відповідальності: місцевого самоврядування, ОДА, підприємств ТКЕ і комунальних служб.