• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Наталія Шкоденко: «Намагаємося створити систему, що дала б гарантований захист людям, які потерпають від домашнього насильства»

Представники Міжвідомчої координаційної ради з гендерних питань та проблем сім’ї при облдержадміністрації порушили питання впровадження в регіоні комплексного інтегрованого підходу до подолання домашнього насильства.

Обговорили шляхи надання допомоги постраждалим особам й співпраці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з Притулком для жінок, які опинились у складних життєвих обставинах, БО «Світло надії».

– Координаційна рада діє при облдержадміністрації кілька років. Це дорадчий орган. Її рішення носять рекомендаційний характер для будь-якої територіальної одиниці на Полтавщині. Нині обговорюємо два питання. Зокрема, особливості інтеграції закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» до наших реалій і створення системи надання допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі, – розповіла заступниця начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Шкоденко. – У серпні 2018 року вийшли підзаконні акти щодо порядку взаємодії відповідальних суб’єктів, роботи мобільних бригад. Останніх, до слова, в області створено 29. Діють вони при центрах соціальних служб.

За словами Наталії Шкоденко, важливим питанням є створення притулків із сімейними місцями.

– Таких місць на Полтавщині майже 20 у трьох притулках. Один приватний – громадської організації «Світло надії». Полтавський обласний соціальний центр матері та дитини працює в режимі притулку. Горішньоплавнівська міська рада створила два сімейних місця, щоб було куди помістити особу, яка потерпає від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі, зокрема й з дітьми, – додала Наталія Шкоденко. – Органи владних повноважень на місцях повинні або створити сімейні місця як притулки, або передбачити кошти на оплату відповідних послуг у притулках, які вже працюють. Крім того, в області діють три центри соціально-психологічної реабілітації. Намагаємося створити систему, що дала б гарантований захист людям, які потерпають від домашнього насильства.

– Надаємо комплекс послуг жінкам, які постраждали від домашнього насильства та торгівлі людьми. Вони безкоштовно проживають у нашому притулку. І в цей час ми працюємо з ними для відновлення їхніх соціальних зв’язків, щоб жінки чи жінки з дітьми могли повернутися до свого звичайного життя. З-поміж послуг – консультації психолога, соціального працівника, допомога у працевлаштуванні чи постановці на облік у центрі зайнятості, у відновленні документів, якщо вони втрачені. Також маємо можливість надавати жінці місце реєстрації, щоб вона могла за потреби оформити соціальні виплати, на які має право і які хоче одержувати. Інколи у нашому закладі бувають жінки з міст і сіл Полтавщини чи й з інших областей. Притулок тимчасовий. У середньому мешкають у нас до трьох місяців, – розповіла психолог і програмний спеціаліст БО «Світло надії» Світлана Большева. – З боку міста й області є підтримка. Співпрацюємо з різними державними службами. Відповідно до законодавства із 1 січня 2019 року ОТГ, райони мають закладати у свої бюджети кошти на оплату відповідних послуг або влаштовувати у своїх громадах подібні притулки. Механізм нині відпрацьовуємо.

Наталія Шкоденко зазначила, що минулого року на Полтавщині зафіксовано понад 1800 випадків домашнього насильства чи насильства за ознакою статі.

– Цього року вже зареєстровано 73 виклики мобільних бригад у 70 сімей. Із них 16 – термінові, куди виїжджали й надавали безпосередньо допомогу. Добре спрацювали 12 мобільних бригад. Найбільше випадків – у Полтаві. Ми вдячні міському центру соціальних служб за якісне й оперативне реагування на ці виклики, – додала Наталія Шкоденко.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk