Previous Next

Міжвідомча комісія при ОДА рекомендувала Полтавській міськраді утриматись від забудови Пушкарівського Яру

Надрукувати

Відбулось засідання міжвідомчої Обласної комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій при Полтавській облдержадміністрації. Говорили про відновлення історичної справедливості та перспективи використання “території артскладів” у Полтаві для містобудівних потреб.

У заході взяли участь т.в.о. голови Полтавської ОДА Олег Пругло, головний архітектор Полтавської області Ірина Особік, керівники управлінь та відомств ОДА, представники громадськості.

Як відомо, Пушкарівський яр — місце поховання жертв тоталітарних режимів. У 20-ті роки минулого століття на цій території проводили масові розстріли мирного населення працівники НКВС, у роки Другої світової війни — німецькі окупанти.

Нині територія Пушкарівського яру пустує. Міська влада Полтави має наміри збудувати на ній нові житлові будинки, але представники громадських організацій категорично проти таких планів. Вони вимагають дослідити землі, визнати їх місцем масових захоронень та збудувати там меморіал.

Міжнародні організації, які долучилися до захисту цих земель, вимагають належного обходження і дослідження цієї території. Є відповідний закон, який визначає, що органи місцевого самоврядування повинні забезпечувати збереження поховань жертв війни і масових репресій. На цих територіях не може відбуватися ніяке будівництво, поки ці землі не будуть дослідженні. Ми звернулись до пошукових організацій і погодили з ними програму робіт. Ця програма зараз знаходиться у Міністерстві культури України, і її теж невдовзі підпишуть. Кожна людина у Полтаві повинна знати історію і знати, що відбувалося у Пушкарівському яру”, – зазначила керівник ГО “Пушкарівський яр” Олександра Супряженко.

Члени міжвідомчої Обласної комісії вирішили рекомендувати міській владі Полтави на території Пушкарівського яру провести пошукові роботи та утриматися від його забудови.

"Я хочу подякувати громадськості за ту роботу, яку вдалося провести. Зараз той момент, коли потрібно починати пошукові роботи. Суспільство має знати трагічні сторінки історії і зробити все, щоб така біда ніколи не повторилася”, – сказав Олег Пругло.