• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Донеччани й луганці вивчають досвід Полтавщини у сфері міжмуніципального співробітництва

Три дні в області перебуватимуть 24 представники органів місцевого самоврядування Луганщини та Донеччини. Вивчатимуть досвід впровадження реформи децентралізації на Полтавщині. Особливу увагу звертають на досвід міжмуніципального співробітництва громад області. Упродовж трьох днів гості побувають у Полтаві, Щербанівській ОТГ, громадах Новосанжарського і Решетилівського районів.

Візит відбувається в межах компоненту Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади Програми ООН із відновлення та розбудови миру, яка реалізується чотирма агентствами ООН: Програмою розвитку ООН (ПРООН), Структурою ООН із питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) за фінансування Європейського Союзу.

– Цей візит – логічне завершення низки наших заходів, які були заплановані цього року для двох областей – Луганської і Донецької. Ми працюємо на відповідних територіях, більшість яких – на лінії розмежування, – розповіла спеціаліст територіального об’єднання Програми ООН із відновлення та розбудови миру Анна Білявська. – З-поміж учасників візиту – голови сільських рад, військово-цивільних адміністрацій, фахівці структурних підрозділів, які займаються питаннями економіки, освіти, внутрішньої політики, юридичними питаннями. Є й представники об’єднаних територіальних громад. Більшість територій Донеччини й Луганщини ще не охоплені ОТГ. Представники цих регіонів вивчають у вашому регіоні практичні аспекти й користь впровадження міжмуніципального співробітництва. Як ми знаємо, Полтавщина є лідером у цій сфері. Ми запрошували ваших тренерів, експертів. Вивчали теорію. Нині сподіваємося на практиці побачити, чого вдалося досягти завдяки об’єднанню громад і міжмуніципальному співробітництву.

Один із учасників візиту – заступник керівника військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Донецької області Юрій Євсіков. Він, зокрема, цікавиться процесом утворення міських ОТГ – на базі міста обласного значення. Полтавщина відповідний досвід має. У регіоні створені Горішньоплавнівська і Гадяцька ОТГ.

– Перед візитом у нас відбулася низка тренінгів, на яких розповідали про процес об’єднання громад. На Полтавщині переймаємо досвід, вчимося на помилках. Оскільки ми перебуваємо на лінії розмежування, в нас цей процес створення громад дещо призупинився, проте до 2020 року відповідно до перспективних планів об’єднання має відбутися. Торецьк – місто обласного значення, де проживають 70 тисяч осіб. 19 населених пунктів у майбутньому сформують нашу об’єднану територіальну громаду. Не завжди думка населення співпадає з перспективним планом. Є розбіжності. Від деяких населених пунктів ми давно отримали згоду на об’єднання, інші мають власне бачення. Це процес тривалий, непростий. Звісно, із громадами необхідно комунікувати й пояснювати особливості процесу утворення ОТГ, – розповів заступник керівника військово-цивільної адміністрації міста Торецьк Донецької області Юрій Євсіков.

У перший день візиту представники з Донецької й Луганської областей зустрілися із фахівцями Полтавської облдержадміністрації. Про досвід нашого регіону в реалізації реформи місцевого самоврядування та впровадження міжмуніципального співробітництва, роботу з проектами міжнародної технічної допомоги розповіла начальник управління інвестиційної політики, зовнішньоекономічної діяльності та міжнародного співробітництва Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій ОДА Марія Долженко.

– Ми раді вітати вас на Полтавщині. Ви вже п’ята група, яка до нас приїздить, – звернулася до учасників візиту Марія Долженко. – Нині в області створено 47 об’єднаних територіальних громад, із них одна – цьогоріч. Із метою 100-відстоткового покриття ОТГ маємо затверджений Перспективний план. Відповідно до нього, в області має бути 77 громад. Відповідні документи ми направили в Київ. Триває процедура погодження. Нині ОТГ охоплено 379 тисяч осіб – 27 відсотків від загальної кількості населення регіону, 174 місцевих ради (близько 35 відсотків) і майже 9 тисяч км2 (31 відсоток). За результатами діяльності 2018 року 13 ОТГ Полтавщини – у ТОП 20 громад України з фінансової спроможності в різних групах (відповідно до кількості населення).

Марія Долженко зупинилася й на особливостях міжмуніципального співробітництва. Нагадала, що Полтавщина була однією з пілотних із впровадження ініціативи. Нині половина місцевих рад області – учасники угод про міжмуніципальне співробітництво.

– Нині в Україні 412 відповідних угод. Із них 101 – на території нашого регіону. Лідери – Полтавський, Новосанжарський, Гадяцький і Решетивський. Цьогоріч уже укладено 12 угод, – поінформувала Марія Долженко. – Найбільше таких угод укладено у сферах пожежної охорони й безпеки, поводження з твердими побутовими відходами, екології, благоустрою, надання послуг населенню, покращення медичних послуг, ремонт доріг і утримання узбіч. Є унікальні практики області. Наприклад, лише дві угоди в Україні включають утворення спільного органу управління. Одна з них – на Полтавщині. Стосується впровадження посади енергоменеджера на дві громади. Перша угода в Україні укладена за напрямком туризм. Її учасницями є п’ять громад. Суть угоди – делегування виконання окремих завдань КЗ «Кластер зеленого туризму територіальних громад». Ініціатива розширилась і нині в межах міжмуніципального співробітництва у межах Кобеляцького, Новосанжарського, Козельщинського й Решетилівського районів створений туристичний кластер.

Упродовж наступних двох днів луганці й донеччани відвідають ОТГ Полтавщини.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk