Previous Next

На Полтавщині стартував новий пілотний проект

Надрукувати

Полтавська область стала учасницю проекту «Пілот з оцінки ситуації у будинках дитини та розробки рекомендацій щодо їх реформування». Для участі в ньому обрали  Кременчуцький обласний спеціалізований будинок дитини.

«Мета ініціативи – дослідити ситуацію, яка нині склалася в сім’ях регіону, безпосередньо відвідати ці родини, проаналізувати, скільки дітей потребують медичних послуг, зокрема й медичної реабілітації, якого формату ці послуги мають бути. Тобто початковий етап – це  дослідження ситуації і планування подальшої роботи.  Ми поспілкуємося з експертами, спільно зробимо певні напрацювання. Послухаємо керівників проекту. Врахуємо поради один одного. І маємо зробити висновки, як зможемо допомогти дітям», – розповів заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло.

Впроваджуватимуть проект USAID у 5 дитячих будинках України в Полтавській, Дніпропетровській та Херсонській областях. Перша презентація пілотного проекту відбулася в Полтаві.

«Почали знайомство з дитячими будинками саме з Полтавщини. Ми свідомі того, що робота в регіоні має будуватися в тісній співпраці з Департаментом охорони здоров’я, службою у справах дітей, Департаментом соціального захисту населення та місцевою владою, тому що цей пілотний проект стосується  найвразливіших верств населення. Це діти від 4 до 6 років, і вони є найнезахищенішими та потребують від держави виважених і поступових рішень. Маємо змінювати ситуацію на краще. Полтавщина не боїться приймати виклики і готова впроваджувати реформи. Цей пілотний проект – об’єднання двох із них: реформи системи інституційного догляду дітей і реформи охорони здоров’я»,  –  сказала керівник проектів програм БО «Надія і житло для дітей» Надія Татарчук.

«Ми працюватимемо разом із нашими партнерами, соціальними  та медичними службами  й  психологами.  Різними методами маємо зробити так, щоб діти виховувалися в родинах. Нині змінилися й форми роботи з батьками. Коли мати хоче залишити дитину в пологовому, із нею починають працювати фахівці. Й вона змінює думку», – розповів директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак.

Нині Департамент охорони здоров’я, служба у справах дітей облдержадміністрації та  БО «Надія і житло для дітей» підписали меморандум про співпрацю. Мета меморандуму  – налагодження ефективної співпраці в процесі здійснення оцінки ситуації у Кременчуцькому обласному спеціалізованому будинку й розробки проекту плану його трансформації, визначення потреб дітей і сімей у послугах медичної реабілітації,  паліативної допомоги та соціальних послуг..

Дослідження планують завершити до грудня.