Previous Next

На Полтавщині зросла кількість офіційно працевлаштованих осіб

Надрукувати

На апаратній нараді в облдержадміністрації обговорили реалізацію в регіоні спільних заходів щодо детінізації відносин у сфері зайнятості населення.

– В області зросла кількість офіційно працевлаштованих осіб. Якщо на початок 2019 року їх налічувалося близько 324 тисячі осіб, то вже у квітні їх кількість склала 346 тисяч, що на 22 тисячі більше, – зазначила заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області Оксана Мисик. – За результатом останнього рейтингу діяльності, який проводить Пенсійний фонд України, Полтавщина посідає третє місце серед регіонів України.

За словами Оксани Мисик, сформувалася позитивна тенденція: працевлаштованих на 4 тисячі осіб більше, ніж звільнених. Так, працевлаштовано 18 тисяч, а звільнено відповідно 14 тисяч людей. Зросла середньомісячна заробітна плата, з якої сплачується єдиний соціальний внесок, до 9205 гривень. Порівняно з січнем поточного року кількість осіб, які працювали неповний робочий день, у квітні зменшилася на 1,4 тисячі осіб.

Із-поміж порушень законодавства у сфері трудових відносин фахівцями обласного управління Пенсійного фонду України зафіксовано такі: використання праці неоформлених працівників, скорочення робочого часу при фактичному виконанні роботи повний робочий день, деякі робітники працюють за цивільно-правовим договором, що мають ознаки трудового.

– Відповідно до звітності за квітень поточного року 56 тисяч найманих працівників Полтавської області або 16 відсотків від загальної чисельності за даними Реєстру застрахованих осіб мали заробітну плату, меншу ніж мінімальна, – додала Оксана Мисик. – Відповідні служби провели 376 перевірок щодо дотримання законодавства про працю. Так, було виявлено 361 порушення й застосовано 64 адмінштрафи на суму понад 32 тисячі гривень, 45 штрафних санкцій на суму майже 12 мільйонів гривень і донараховано близько 6 тисяч гривень єдиного внеску. Пенсійний фонд передав матеріали для здійснення інспекційних відвідувань по 277 суб’єктах господарювання, із них 145, в яких найбільший ризик використання незадекларованої праці. Виявлено 461 працівника, допущеного до роботи без укладання трудового договору в 125 страхувальників. Укладені трудові угоди з 960 працівниками й підтверджено повідомленнями про прийняття на роботу.

Начальник Управління Держпраці у Полтавській області Сергій Щербак поінформував про спільну роботу державних органів у сфері легалізації трудових відносин.

– Питання легалізації праці пріоритетне в нашій роботі. Діємо в двох напрямках – інформаційно-роз’яснювальному й наглядовому. З початку поточного року проведено близько 1 тисячі заходів щодо недопустимості використання незадекларованої праці. Ця робота дає плоди: роботодавці добровільно оформлюють працівників. За п’ять місяців 2019 року проведено 414 інспекційних відвідувань, в ході яких проаналізовано стан оформлення трудових відносин. Виявлено 387 осіб, які працювали без належного оформлення трудових відносин. Зокрема, 176 працювали взагалі без будь-якого оформлення, а 211 виконували роботи на підставі цивільно-правових договорів, що мали ознаки трудових, – додав Сергій Щербак. – Було винесено 67 постанов за ст. 265 КЗпПУ про накладення штрафних санкцій на суму 41,4 мільйона гривень.

– Бачимо позитивні наслідки проведеної роботи. Результати дає як інформаційно-роз’яснювальна діяльність, так і наглядова. Підприємству за одного неоформленого або ж невірно оформленого працівника доведеться сплатити штраф близько 120 тисяч гривень, тож з боку роботодавців є розуміння, що потрібно сплачувати заробітну плату працівникам не в конвертах, а офіційно, з усіма відрахуваннями в державний, обласний і місцевий бюджети, – сказав т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий. – Так, у регіоні є питання щодо виконання своїх обов’язків деякими підприємствами, виплат зарплат. Водночас загалом в області бачимо позитивні наслідки легалізації праці.