Previous Next

В обласному центрі відбулося офіційне відкриття Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Poltava

Надрукувати

Протягом трьох днів – 7-9 червня – на Полтавщині працює шведсько-український фестиваль Meridian Poltava. Він другий за ліком. Перший був минулоріч. За словами директора фестивалю Олександра Ткаченка, в межах дійства відбудуться 24 заходи у 14 різних локаціях, вхід на які – вільний.

Meridian Poltava організовано за підтримки Полтавської обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради, Департаменту культури і туризму облдержадміністрації.

Організатори запросили більше 30 відомих поетів, письменників, акторів і журналістів з України та Швеції. Цьогоріч у фестивалі беруть участь 6 шведських діячів.

Офіційне відкриття Meridian Poltava відбулося ввечері 7 червня у Полтавському міському Будинку культури. Голова обласної ради Олександр Біленький на початку свого виступу звернувся до присутніх у залі вшанувати хвилиною мовчання пам’ять загиблого 7 червня на Світлодарській дузі бійця спецпідрозділу «Азов» полтавця Дмитра Пругла.

– Хлопці на передньому краї захищають нас, щоб ми в серці України – славному місті Полтаві могли проводити такі чудові фестивалі, – зазначив Олександр Біленький. – Мені приємно бачити у цьому залі стільки людей. Програма фестивалю достатньо масштабна. Я б додав до банеру Meridian Poltava, де зазначено: «Другий міжнародний поетичний фестиваль…», – слово «традиційний», бо це вже традиція. На Полтавщині дуже багато талановитих поетів і літераторів, тому пропоную наступного року зробити суто полтавську поетичну локацію. Думаю, що це всім буде цікаво.

– З 2014 року ми як українська нація змінилися, стали іншими. Розуміємо свої цінності й хочемо бачити європейців у нас. Прагнемо не тільки гордитися нашими найкращими поетами, прозаїками, художниками й іншими талановитими людьми. Хочемо, щоб усі таланти світу з’їхались до Полтави. Це нова сходинка для розвитку нашого туризму, бо важливо, коли на наші фестивалі приїздять гості не лише з інших областей, а й з інших країн, – розповіла директорка Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко.

Літературний критик і літературний редактор шведської щоденної газети HD-Sydsvenskan Анн Лінґебрандт приїхала в Україну вперше. Говорить, що рада побувати в Полтаві.

– Дуже чекаю зустрічі з поезією України. Для мене, як і для більшості шведів, Полтава була словом, що асоціювалося із шумом зброї та смерті, синонімом поразки. Я рада, що зможу наповнити цю назву новим змістом. Наповнити її поезією, – додала Анн Лінґебрандт.

Після офіційного відкриття Meridian Poltava у міському Будинку культури відбувся творчий вечір української акторки театру та кіно Ади Роговцевої. До заходу долучилися її донька, акторка й режисер Катерина Степанкова і актор театру Володимир Маляренко. Вони читали поезії українських класиків і сучасних авторів – Лесі Українки, Ліни Костенко, Романа Семисала, Катерини Бабкіної, Дзвінкої Торохтушко (Любові Буряк), Сергія Жадана, Юрія Іздрика, Романа Коляди й Дмитра Лазуткіна. На цьому заході був аншлаг.

Із програмою фестивалю Meridian Poltava можна ознайомитись за посиланням.