У Держпродспоживслужбі області пояснили нашестя метеликів на Полтавщині

Надрукувати

Метелики, великі скупчення яких останніми днями помічали на Полтавщині, є представниками виду сонцевиків будякових і мігрують на північ, повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби  в Полтавській області.

Днями полтавці спостерігали феєрію метеликів і багато хто не міг пояснити це явище. Населення області занепокоєне масовим льотом метеликів сонцевика будякового, або як його ще називають чортополохівки.

Ще недавно ці «туристи»  бачили пейзажі Північної Африки, а зараз мандрують на північ, щоб восени знову повернутися до Африки.

Під час перельотів долають великі відстані. Швидкість переміщення за добу сягає до 500 км. Як правило метелики відкладають яйця неодночасно. Тому нове покоління з’являється поступово. Погодні умови цього року вплинули на розвиток шкідника, тому масово метелики з’явилися після літнього дощу.

Виявляється, що ці метелики пролітають гігантські відстані і зимують десь на півночі Африки або на Близькому сході, де відкладають яйця, і на цьому річний життєвий політ метеликів закінчується.

А з яєць вилуплюється гусінь, яка згодом перетворюється на лялечку, і вже з неї навесні виростає новий метелик.

І ці чортополохівки нового покоління знову збираються в зграї і, за невідомим людській науці покликом природи, повертаються за кілька тисяч кілометрів до України і інших, навіть північних країн Європи.