Previous Next

Роман Товстий: «Оздоровлення дітей – один із наших пріоритетів»

Надрукувати

Стан підготовки регіонів до оздоровчої кампанії 2019 обговорили на Всеукраїнській селекторній нараді. Зокрема, звернули увагу на кількість дітей, охоплених оздоровленням і відпочинком в областях, чи всі відповідні заклади отримали дозвільні документи, як спрацювали комісії з прийому установ. Крім того, порушили питання організації підвезення дітей до літніх таборів й посилення контрою за безпекою дітей упродовж оздоровчого сезону.

– Якість надання оздоровчих послуг і безпека дітей – пріоритетні питання, – наголосив директор Департаменту забезпечення прав дітей і усиновлення Мінсоцполітики Руслан Колбаса. – Цього року на оздоровлення та відпочинок заплановано 1 мільярд 210 мільйонів гривень, що на 130 мільйонів більше, ніж у 2018-му. Працюватимуть 10 тисяч 220 профільних закладів. Порівняно з минулим роком, відкривається на 38 оздоровчих установ менше, відпочинку – на 1100. Мережа скорочується щороку. Водночас у трьох областях – Закарпатській, Запорізькій та Івано-Франківській – кількість закладів збільшилася.

Обговорили й питання оздоровлення дітей у «Міжнародному дитячому центрі «Артек» й «Дитячому центрі «Молода гвардія», оздоровлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Важливими темами селектору стало забезпечення літніх таборів кваліфікованими медичними працівниками, дотримання норм пожежної безпеки в установах і достовірності наданих медпрацівниками довідок, із якими діти приїжджають у заклади.

Руслан Колбаса звернув увагу на гарний досвід навчання й підготовки вожатих на Полтавщині й Донеччині, а також дієвість напрацьованих механізмів компенсації вартості путівок.

– Оздоровлення дітей – один із наших пріоритетів. Ми відшкодовуємо 70 відсотків від вартості путівок у табори. Минулого року цією можливістю скористалися майже 10 тисяч сімей. Впевнений, діти отримали задоволення. Крім того, нині активно проводимо обстеження санаторіїв і таборів, бо безпека підростаючого покоління – найголовніше, – наголосив т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий.

На Полтавщині цьогоріч працюватимуть 27 позаміських закладів оздоровлення та відпочинку. Термін оздоровчої зміни в них – 21 день. Середня вартість путівки – 7578 гривень для дітей віком 11-17 років, 7452 гривні – для дітей до 10 років.

При навчальних закладах освіти діятимуть протягом сезону 725 дитячих закладів відпочинку, де планують оздоровити понад 33 тисячі дітей. За рахунок коштів місцевих бюджетів, профспілок й інших джерел фінансування в червні-серпні на пільгових умовах охоплять оздоровленням і відпочинком понад 44 тисячі дітей (більше половини), які потребують особливої уваги й підтримки. Крім того, за кошти обласного бюджету Департаментом освіти і науки ОДА заплановано у позаміських дитячих закладах оздоровити 800 талановитих дітей, 63 дитини-сироти й позбавлених батьківського піклування, які навчаються в інтернатних закладах, а також 400 дітей, які проживають у населених пунктах Донецької й Луганської областей, розташованих на лінії зіткнення. У трьох оздоровчих закладах за межами Полтавщини оздоровлять 900 дітей, які потребують особливої соціальної уваги й підтримки.

Також юні полтавці їздять на оздоровлення до «Артеку» й «Молодої гвардії». Із початку року там оздоровилися 236 дітей. За кошти місцевих бюджетів закуплять путівки для майже 3800 дітей пільгових категорій.

– Загалом організованими формами відпочинку та оздоровлення плануємо охопити близько 75 тисяч дітей. Це половина від загальної кількості дітей шкільного віку, – поінформувала заступниця начальника Управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Наталія Шкоденко. – На організацію й проведення літньої оздоровчої кампанії має бути залучено близько 148 мільйонів гривень. Із них понад 110 мільйонів – кошти обласного й місцевих бюджетів.

За оперативними даними дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, в області скористаються механізмом відшкодування вартості путівки близько 10 тисяч родин.