Previous Next

У Полтаві відзначили 140 річчя від дня народження Симона Петлюри

Надрукувати

До 140-річчя від дня народження Симона Петлюри в Полтаві провели пізнавальний інформаційно-просвітницький тур  «Полтавський період Симона Петлюри».

Екскурсія складається з 5 локацій обласного центру, які пов’язані з життям та діяльністю українського державного, військовго та політичного діяча. Долучилися до заходу члени координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Полтавській облдержадміністрації, представники української діаспори в Аргентині та Українського інституту національної пам’яті.

«Симон Петлюра є видатним військовим і політичним діячем, борцем за незалежність України. Він  народився в передмісті Полтави. Його предками були козаки та представники духовенства, – зазначив  заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь. – Цей просвітницький тур є й пізнавальним, й інноваційним. Це перший маршрут у нашому місті, який створили за QR-кодами. Тож туристи можуть не лише відвідати місця, пов’язані з видатним державотворцем, а й відсканувавши QR-код мобільним телефоном, на спеціальному сайті знайти інформацію про Симона Петлюру».

 Президент асоціації громадян України та країн Центральної і Східної Європи в Аргентині «Єднання» Людмила Олійник належить до української діаспори 4-ї хвилі.  Асоціація створена в 1994 році. Інформацію про тур дізналася з сайту облдержадміністрації та вирішила приїхати до Полтави.

«В українській православній церкві в Буенос-Айресі знаходитися на почесному місці  портрет Симона Петлюри. Громада з великої повагою ставиться до цієї постаті», ­ – розповіла  Людмила Олійник.

Іванна Кобєлєва працює у відділі популяризації історії Українського інституту національної пам'яті. Вважає, що такі екскурсійні маршрути повинні відбуватися щотижня чи щомісяця для гостей обласного центру. Каже, сьогодні в Києві відзначають День народження Симона Петлюри. Зокрема, біля Меморіального барельєфа Симону Петлюрі  за участі військовослужбовців ЗСУ, українського духовенства, високопосадовців, молоді відбувся урочистий захід.

«Симон Петлюра – це видатна постать  в історії України. Він розбудував та очолив українське військо 100 років тому. Адже саме державотворення 100-річної давнини стало фундаментом нашої сучасної держави. Для мене знаково, що я потрапила до Полтави, де народився цей видатний діяч.  Вважаю, що в вашому місті має бути і пам’ятник Петлюрі. І такі екскурсії повинні бути фішкою Полтави», ­ – сказала Іванна Кобєлєва.

22 травня в у Полтавському музичному училищі імені М.В. Лисенка о 18.00 за підтримки облдержадміністрації та Українського інституту національної пам’яті відбудеться виступ  гурту «Хорея Козацька» із нагоди 140-річчя від дня народження Симона Петлюри.