Previous Next

Полтавці можуть спробувати себе в ролі «екологічних шерифів»

Надрукувати

Держекоінспекція пропонує новоствореним об’єднаним територіальним громадам запровадити посади «екологічних шерифів» та їхніх помічників. Громада може обирати  їх на сесіях сільських та міських рад.

Про це на апаратній нараді повідомив начальник Державної екологічної інспекції Центрального округу Вадим Осипенко.

Громадським інспектором може бути особа, яка:

– є громадянином України,

– досягла 18 років,

– має досвід природоохоронної роботи,

– пройшла співбесіду в органах Держекоінспекції з питань попередньої природоохоронної роботи та знань основ природоохоронного законодавства.

Також, призначені громадські інспектори отримують посвідчення встановленого зразка, що підтверджують їх повноваження. Термін дії посвідчення – 1 рік, який щорічно продовжується за результатами оцінки щорічного звіту громадського інспектора про виконану роботу.

«Громадські інспектори мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення під час виявлення порушень природоохоронного законодавства, відповідальність за які передбачена Кодексом України про адміністративні  правопорушення, і подавати їх відповідному органу Державної екологічної інспекції для притягнення винних до відповідальності», – розповів Вадими Осипенко.

Як зазначив т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий представники   Державної екологічної інспекції мають попрацювати в районах та провести роз’яснювальну роботу серед представників райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад. Також Роман Товстий дав доручення органам місцевого самоврядування надати пропозиції щодо оформлення осіб, які б могли входити до складу громадських інспекторів з охорони довкілля та виконувати роботу на громадських засадах, без звільнення від основної роботи та додаткової оплати праці.