Previous Next

На Полтавщині працюють Центри психосоціальної реабілітації учасників антитерористичної операції

Надрукувати

У лікувальних закладах Полтавської області перебуває на обліку 12235 учасників антитерористичної операції, з них 448 − інваліди війни, 11357 − учасники бойових дій, 43 − учасники війни та 387 − члени сімей загиблих учасників АТО. На кожного хворого розроблені індивідуальні плани оздоровлення  на 2019 рік. За результатами оглядів на диспансерний облік взято 8842 особи, в тому числі 387 − члени сімей загиблих.

Як повідомив під час апаратної наради директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак, в регіоні постійно проводять заходи медичної та психологічної допомоги учасникам АТО та ООС, розроблена відповідна Дорожня карта, визначені лікувально-профілактичні заклади, в яких здійснюють необхідне лікування та є програма подальшої медичної та психологічної реабілітації.

«За принципом «єдиного вікна» працює гаряча телефонна лінія. В закладах сформували оперативні психолого-психіатричні бригади, які надають відповідну допомогу на всій території області», – розповів Віктор Лисак.

Полтавщина перша область в Україні, де базі обласних госпіталів для ветеранів війни працюють Центри психосоціальної реабілітації учасників антитерористичної операції. Діють вони в Полтаві, Лубнах та Кременуці. Створили їх в межах Українсько-Литовського проекту «Допомога областям Східної України шляхом реформування сектора психосоціальної реабілітації».

«У закладах виділи 30 стаціонарних ліжок, відпрацювали та затвердили певний алгоритм дій. На базі Центрів почали працювати мультидисциплінарні бригади в складі лікарів-психіатрів і психотерапевтів, психологів, медичних сестер, соціальних працівників для проведення психосоціальної реабілітаційної роботи з хворими. За час перебування в Центрах учасники АТО отримують повну або часткову реабілітацію і соціальну адаптацію та реадаптацію»,– зазначив Віктор Лисак.

Лікувально-профілактичні заклади області співпрацюють із районними та міськими організаціями воїнів АТО/ООС, представниками Державної служби у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції, працівниками Товариства Червоного Хрест.

Т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий зазначив, що в області на належному рівні ведеться робота щодо надання медико-психологічної допомоги учасникам  АТО/ООС”.

 «Ми бачимо чималий обсяг зробленого. Органами місцевої влади та керівниками відповідних медичних установ проводиться постійна робота щодо зміцнення матеріальної-технічної бази госпіталів як центрів психосоціальної реабілітації учасників АТО/ООС. Всі, хто звертається за допомогою, отримують її на належному рівні»,– наголосив Роман Товстий.

Загалом після створення центрів психосоціальної реабілітації та відповідних мультидисциплінарних бригад у госпіталях пролікували близько 7500 учасників антитерористичної операції.