Previous Next

На Полтавщині триває фестиваль «Решетилівська весна»

Надрукувати

Довгоочікуваний фестиваль розпочався 17 травня. У програмі свята – тематичні екскурсії, виставки народного мистецтва, виступи гуртів «MOZGI», «Жадан та собаки», «Cover-Band», «Дебош», «Patsyki z Franeka». Сьогодні, 18 травня, відбулося офіційне відкриття «Решетилівської весни».

Вже традиційно розпочали свято з покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку та урочистою ходою «День Європи у вишиванці», в якій взяли участь творчі колективи міста, народні майстри, молодь і почесні гості фестивалю: т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий, голова обласної ради Олександр Біленький, народні депутати України Артур Герасимов, Олег Кулініч, директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко, представники міської влади – секретар Решетилівської міської ради Оксана Дядюнова, голова Решетилівської РДА Роман Перепелиця й голова Решетилівської райради Сергій Колотій.

«Вже традиційно, з року в рік нас збирає Решетилівка. Це чудове місто, яке стає все кращим і кращим. Якщо певну кількість років тому ми розсилали запрошення на фестиваль майже по всій Україні, й нам відповідало небагато людей, то зараз ми бачимо, що немає місця, де яблуку впасти. Дуже приємно бачити, як ми вміємо шанувати традиції нашої Решетилівщини», – сказав Роман Товстий.

«Це свято особисто для мене – статусність Решетилівки, району, туристична привабливість через відновлення культурної спадщини у вигляді вишивки «білим по білому», килимарства – у вигляді відродження Всеукраїнського центру вишивки та килимарства у приміщенні колишньої фабрики. Найбільша мета на короткострокову перспективу – це отримання статусу національного або всеукраїнського свята. Саме до цього ми зараз прагнемо. Зміна статусу – це завжди більша привабливість для гостей і для учасників цього фестивалю. Над цим ми зараз і працюємо», – наголосив Олександр Біленький.

Як зазначив Олег Кулініч, в останні роки на Полтавщині проводять все більше фестивалів, які демонструють різнобарв’я краю, культурне багатство й таланти українського народу.

«Ці свята необхідні для нас, українців, тому що вони нас об’єднують. Вони нам нагадують про нашу історію, культуру. Я особисто намагаюсь ці свята підтримувати. Основне, щоб Україна була цілісною. Хочу побажати, щоб такі фестивалі продовжувались у нас, на Полтавщині, щоб було більше ентузіастів. Люди цінують ці заходи і беруть у них участь», – зазначив Олег Кулініч.

Сьогодні й завтра на гостей «Решетилівської весни» очікують різноманітні розваги, смаколики, екскурсії, виставки, майстер-класи з живопису, ручної килимарської вишивки, гончарства і виступи музичних гуртів «KAZKA», «БЕZ обмежень», «MAD HEADS», «УкраїнськаСКА», «Брати Гадюкіни».