Звернення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана до Дня скорботи і пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Надрукувати

Шановні співвітчизники! Дорогі кримські татари!

Протягом 18-20 травня 1944 року радянська влада вчинила один з найбільш жахливих злочинів у своїй історії – депортацію кримськотатарського народу зі своєї батьківщини. Понад 180 тисяч людей було відправлено товарними вагонами на нові поселення у Центральній Азії.

На місце призначення прибули не всі – близько восьми тисяч людей не витримали нелюдських умов перевезення. Ще десятки тисяч померли протягом кількох перших років заслання через недоїдання і хвороби, суворий степовий клімат та важкі умови трудової експлуатації, які були схожими на рабство. Лише напередодні розпаду Радянського Союзу кримські татари отримали можливість повернутися на свою історичну батьківщину.

Біль кримськотатарського народу розділяє вся Україна. Надзвичайно складно повірити, що людська жорстокість може сягнути такого рівня, а державна політика може бути настільки репресивною. Це один з тих злочинів, які не варто забувати і неможливо пробачити. Саме тому Верховна Рада України визнала депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу, здійсненим радянською владою. Це є не лише важливим політичним і правовим рішенням, а чітким сигналом, що наша держава рішуче засуджує будь-які форми насильства, переслідування людини за національними чи іншими ознаками.

Протягом своєї історії український і кримськотатарський народи поєднані спільною долею. Як і кримські татари, українці піддавалися безпрецедентним репресіям та геноциду в СРСР. Тому сьогодні ми разом відстоюємо наше право на існування і свободу. На наших очах окупаційна адміністрація Криму знову позбавила батьківщини десятки тисяч українських громадян, які були змушені виїхати з Криму на материкову Україну, рятуючись від окупації та репресій. Кримські татари, що залишились у Криму, знову піддаються репресіям та гонінням, як і в ХХ столітті.

У цей складний час викликів українці та кримські татари вкотре демонструють світовій спільноті своє братерство і рішучість відстоювати рідну країну, рідні домівки. Ніщо і ніколи не зупинить нашу спільну боротьбу за повернення Криму та звільнення його з-під російської окупації. Вірю, що разом нам вдасться здолати ворога, і кожен, хто втратив рідну домівку, зможе повернутися на батьківщину – в безпечний і гостинний український Крим, яким він був до російської окупації та мілітаризації.

Схиляю голову, вшановуючи пам’ять усіх загиблих від депортації 1944 року.

 

З повагою

Прем’єр-міністр України                                Володимир ГРОЙСМАН 

 

Урядовий портал