Previous Next

Члени оргкомітету зі вшанування пам’яті Симона Петлюри обговорили питання встановлення пам’ятника діячеві в Полтаві

Надрукувати

22 травня виповниться 140 років із дня народження українського державного, військового та політичного діяча, Голови Директорії, Головного отамана військ УНР Симона Петлюри. В облдержадміністрації обговорили заходи зі вшанування пам’яті нашого відомого земляка.

– Проводимо друге засідання оргкомітету. Сформували тематичний план відзначення цієї дати. Симон Петлюра народився в Полтаві, тому особлива увага 22 травня буде зосереджена на обласному центрі. Важливо якомога ширше поінформувати населення про нашого краянина, адже він був людиною вольовою, розумною, пройшов цікавий життєвий шлях, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко розповіла про вшанування пам’яті Симона Петлюри на Полтавщині. Поінформувала, що проводилися тематичні документальні виставки, пізнавально-дослідницькі велоекспедиції, виходили друком видавничі проекти. Наприклад, один із розділів другого тому видання «Українська революція 1917-1921. Полтавський вимір. Події, постаті, документи. 1917-1918. Книга 2» присвячений цьому державному діячеві. За кошти обласного бюджету придбано видання «Симон Петлюра та його родина. Документи і матеріали» й розповсюджено між бібліотеками та навчальними закладами регіону.

– Телестудією «Місто+» та «ІРТ-Полтава» створена документальна телепрограма «100 років Української революції». На замовлення Полтавської обласної ради та Департаменту виготовлений фільм «100 років Українській революції. Полтавщина». В січні 2019-го презентували екскурсійний просвітницький тур «Полтавський період Симона Петлюри». Кожен може самостійно прокласти цей маршрут за допомогою розміщених за ним QR-кодів, – додала Вікторія Пилипенко. – У травні минулого року на фасаді будинку по вул. Симона Петлюри, 7/22 встановлено меморіальну дошку. Восени 2018-го на базі дитячого оздоровчого табору «Горизонт», що в Гадяцькому районі, вдруге відбулася обласна військово-патріотична гра «Петлюрівський вишкіл». Організовано петлюрівські читання «Штрихи до портрету. Провідники визвольних змагань українського народу».

Заступник директора Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Ірина Удовиченко розповіла, що 22 травня в Полтаві відбудеться кілька заходів із нагоди 140-річчя від дня народження Симона Петлюри.

– Організовуємо інформаційно-просвітницький тур «Полтавський період Симона Петлюри». В ньому візьмуть участь члени Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при ОДА. У межах туру – відвідання місця садиби родини Петлюри, що на вулиці Зигіна, 20, тематична екскурсія. Потім – покладання квітів до меморіальної дошки, що розташована на будівлі Аграрно-економічного коледжу ПДАА. Артист Богдан Чернявський зіграє Петлюру-студента в роки його навчання в Полтавській духовній семінарії. Наступний етап – екскурсія біля будинку, де народився патріарх Мстислав (Скрипник), племінник Петлюри. На кожній із локацій презентуємо QR-коди. Завершиться тур у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського. О 18 годині в Полтавському музичному училищі імені М.В. Лисенка гурт «Хорея Козацька» з нагоди 140-річчя від дня народження Симона Петлюри виконає пісні Української революції. Це композиції, які справді звучали в той час. Вхід вільний. Квитки на концерти цього колективу дорогі, а в Полтаві він виступить безкоштовно. Профінансований тур гурту Українським інститутом національної пам’яті.

Обговорили на засіданні оргкомітету місце встановлення пам’ятника Симону Петлюрі.

– Ми вивчили питання щодо локацій, які найтісніше пов’язані з іменем цього діяча. Дякуємо за довідкові матеріали краєзнавчому музею. Таких місць у Полтаві два: аграрна академія, де він навчався на той час у духовній семінарії, й нинішня вул. Симона Петлюри, де стояв будинок його батьків. Оскільки будинок не зберігся, то пропонували розташувати скульптуру поряд із ОЦЕВУМом, – розповіла заступник директора Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та ЖКХ Ірина Особік.

Заступник директора – начальник відділу інформації та використання документів Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт запропонував розглянути ще один варіант – місце поряд із нинішнім кінотеатром «Візорія. Колос».

– Воно пов’язане з Петлюрою. Він бував там постійно. Зокрема, відвідував театр. Коли почав займатися політичною діяльністю, виступав у тій будівлі. Є відповідні свідчення в періодичних виданнях, – пояснив Тарас Пустовіт.

Ірина Особік зазначила, що місце для встановлення об’єкта хороше. І туристично привабливе: з одного боку неподалік – скульптури Гоголю і Пушкіну, з іншого – пам’ятник Гоголю, театр, Театральна площа. Тож вирішили звернутися до Полтавської міської ради щодо погодження місця встановлення пам’ятника Симону Петлюрі.

Тарас Пустовіт додав, що на 24 травня у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського заплановані «Петлюрівські читання».