Previous Next

Актуальні питання агропромислового комплексу Полтавщини обговорили в облдержадміністрації

Надрукувати

Хід весняно-польових робіт, вплив на нього погодних умов, обізнаність і доступ селян до програм підтримки агропромкомплексу з державного й місцевих бюджетів обговорили на нараді в облдержадміністрації. Порушили й питання застосування засобів захисту рослин і наслідки у зв’язку з порушенням регламенту їх застосування. Поспілкувалися й про заходи з недопущення руйнування доріг області.

– Нараду проводимо за дорученням тимчасово виконувача обов’язків голови облдержадміністрації Романа Товстого. Вирішення питань, які розглядаємо на ній, лежать у площині відповідальності не лише сільськогосподарських служб, а й органів державної влади та місцевого самоврядування, – зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов.

Він поінформував, що весняно-польові роботи стартували порівняно з минулим роком раніше на два тижні, проте різке похолодання всередині квітня й дощова погода стримали хід посівної кампанії. Опади й сприятливий температурний режим квітня-початку травня забезпечили нормальні умови для росту й розвитку озимих культур та ранніх ярих зернових.

– Зможемо забезпечити потребу області в продовольчому зерні, – додав Сергій Фролов. – Для кукурудзи й сої температурний режим квітня був прохолодним. Тому їх посів змістився на кінець квітня-початок травня. Там, де кукурудзу посіяли досить рано, через холодні погодні умови є побіління сходів, що не досить добре для культури. На Полтавщині кукурудзи посіяно майже 75 відсотків від прогнозованих площ. Загалом планують зайняти цією культурою 563 тисячі гектарів земель. Це найбільший показник в Україні. Посів соняшнику практично завершується. Він охопить 319 тисяч гектарів. Сої посіяно 38 відсотків із 200 тисяч гектарів. Фахівці заспокоюють, що такі темпи не є критичними. Оптимальні строки посіву для кукурудзи і сої – 20 травня, допустимі – 1 червня. Аграрії зацікавлені, щоб впоратися вчасно. За прогнозами обласного центру з гідрометеорології, очікується вікно сприятливих погодних умов. Тож цілком імовірно завершити посівні роботи в оптимальні строки.

Порушили на нараді питання використання засобів захисту рослин. Наголосили на дотриманні порядку їх застосування.

– В області вже зафіксовано кілька випадків отруєння бджіл, тож має бути посилений контроль за використанням засобів захисту рослин, – зазначив Сергій Фролов. – Продовжуємо роботу щодо налагодження співпраці між пасічниками й аграріями. Для останніх бджоли – це додаткові 20-30 відсотків до урожаю. Пасічники ж мають бути своєчасно поінформовані, коли оброблятиметься поле, а не отримувати повідомлення в той же день чи взагалі їх не одержувати. Мінімум три дні надається, щоб повідомити через сільські ради, оголошення, ЗМІ про проведення обробітку посівів.

Сергій Фролов розповів, що комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин схвалив внесення змін до законодавства в частині збільшення відповідальності за порушення, зокрема за нанесення збитків пасічникам.

Про алгоритм дій Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області в разі виявлення факту отруєння бджіл розповів очільник установи Геннадій Пікуль.

– Питання отруєння бджіл порушуємо не вперше, але воно й досі актуальне. На Полтавщині зареєстровано 253 пасіки. В разі отруєння бджіл власник пасіки звертається до нашого управління із заявою провести розслідування за цим випадком. Проводяться лабораторні дослідження. Ми перевіряємо регламент поводження з пестицидами. У разі встановлення й підтвердження факту отруєння бджіл власник пасіки має можливість вимагати відшкодувати свої втрати або подати до суду. Наголошую, що пасіка повинна бути зареєстрована, мати ветеринарно-санітарний паспорт, – додав Геннадій Пікуль.

Важливим питанням порядку денного наради стала участь аграріїв у програмах підтримки АПК. Сергій Фролов поінформував, що 12 фермерських господарств скористалися обласною Програмою розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2020 року. Вони подали заявки на компенсацію 30 відсотків вартості придбаної техніки. Насамперед за купівлю невеликих тракторів МТЗ, які виробляються в Україні. 7 господарств уже отримали компенсацію понад 1 мільйон гривень. Найближчим часом відбудеться засідання профільної комісії, де розглянуть чергові заявки.

– На компенсацію в садівництві (до двох гектарів) розглянуто чотири заявки й виділено 148 тисяч гривень. Із кредитування фермерських господарств розглянули 2 заявки, й люди отримали 1 мільйон гривень з обласного бюджету через обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Вже є нові заявки, їх опрацюємо найближчим часом. З органічного виробництва компенсовано 100 відсотків вартості сертифікатів, на що витрачено 350 тисяч гривень, – додав Сергій Фролов. – У районах теж є відповідні програми, тож потрібно оголосити конкурси з визначення їх виконавців. Запрошую до участі в обласній програмі й об’єднані територіальні громади.

Сергій Фролов нагадав, що до 4 червня Український державний фонд підтримки фермерських господарств приймає документи на отримання поворотної допомоги до 500 тисяч гривень. Це безвідсоткові пільгові кредити. Проте полтавці цьогоріч такою можливістю ще не скористалися: не надіслали жодної заявки.

– В області діють програми для малих фермерів, аграрні розписки, компенсація за придбання техніки, виробленої в Україні. Аграрії Полтавщини мають використовувати ці можливості, подавати відповідні заявки. Звертаюся до керівників районів, у яких теж діють програми, особливо на умовах співфінансування з областю: залучайте фермерів, розповідайте, пропонуйте. Впевнений, що охочих буде вдосталь, – зазначив т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий.

Сергій Фролов розповів, що із 4 по 7 червня в Києві, в НК «Експоцентр України», відбудеться традиційна міжнародна агропромислова виставка «АГРО-2019». Полтавщина представить там свою експозицію в сьомому павільйоні.