• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Стан протипожежного захисту об’єктів із масовим перебуванням людей обговорили в облдержадміністрації

Щороку на території Полтавщини виникає понад три тисячі надзвичайних ситуацій і небезпечних подій. Із них 50-65 відсотків − пожежі різного характеру: в спорудах житлового і нежитлового призначення, транспорту, в екосистемах. Найбільше пожеж виникає в будівлях і спорудах житлового та нежитлового призначення: щороку від 1100 до 1300. Про це розповів на апаратній нараді начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Віктор Стеблянко.

– Протягом останніх п’яти років у спорудах житлового й нежитлового призначення виникло понад шість тисяч пожеж. Загинули 355 і постраждали 268 осіб. За чотири місяці поточного року сталися 460 пожеж, під час яких загинули 34 і постраждали 19 людей. У навчальних закладах області за останні п’ять років виникло 16 пожеж, внаслідок яких постраждала 1 особа, – поінформував Віктор Стеблянко. – Питання запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пожежами, особливо в навчальних закладах та інших місцях із масовим перебуванням людей, є одним із найважливіших у сфері цивільного захисту. Щороку фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій проводять перевірки виконання вимог законодавства з пожежної безпеки й надають приписи на виконання необхідних заходів. Проте частина заходів залишається невиконаною. Наприклад, проблемними є ситуації у двох школах Великобагачанського району й двох освітніх закладах Новосанжарського району.

У Великобагачанській райдержадміністрації запевнили, що у відповідних школах порушення усунуть до початку навчального року.

За словами заступника начальника Головного управління ДСНС України у Полтавській області Володимира Гришаніна, впродовж ІІ кварталу минулого року працівники управління провели позапланові перевірки близько 1,5 тис. об’єктів із масовим перебуванням людей. Зокрема проінспектували 1 тис. 167 загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів, 86 закладів охорони здоров’я, 166 торгівельних центрів, культурно-видовищних установ і закладів дозвілля. За результатами перевірок виявили понад 14 тис. порушень вимог законодавства у сфері пожежної й техногенної безпеки. З-поміж них такі: об’єкти повністю або частково не обладнані системами протипожежного захисту, системи протипожежного захисту технічно несправні, електромережі й обладнання потребують заміни, шляхи евакуації не відповідають встановленим вимогам, відсутність первинними засобами пожежогасіння, джерелами зовнішнього протипожежного водопостачання тощо. За порушення вимог пожежної безпеки й невиконання приписів про усунення порушень до адміністративної відповідальності було притягнуто 1 тис. 450 керівників і посадових осіб.

Володимир Гришанін розповів, що на підставі проведених перевірок Головним управлінням ДСНС у Полтавській області до суду було подано 29 адміністративних позовів про застосування заходів реагування стосовно об’єктів, на яких виявлені порушення вимог пожежної безпеки створювали реальну загрозу життю і здоров’ю людей. Майже всі відповідні позови суди задовольнили.

– Оперативно вжили заходів щодо усунення порушень суб’єкти господарювання, яким належали відповідні торгівельно-розважальні заклади, розташовані у Полтаві, Кременчуці й Горішніх Плавнях. Органи виконавчої влади й місцевого самоврядування Гадяцького, Лубенського і Решетилівського районів ліквідували порушення, виявлені в лікувальних, культурних і загальноосвітніх закладах, – додав Володимир Гришанін. – Через великий обсяг необхідних коштів дуже повільно вирішувалося відповідне питання у Новосанжарському навчально-виховному комплексі. Лише завдяки спільним зусиллям Полтавської обласної й Новосанжарської районної державних адміністрацій вдалося винайти необхідні кошти для проведення робіт із монтажу систем пожежного захисту і влаштування пристроїв блискавкозахисту. Наразі роботи тривають. Незадовільним чином усувають порушення вимог пожежної безпеки у Козельщинському районному будинку культури. Там вони цілком не ліквідовані, але будівлю продовжують використовувати для проведення культурно-масових заходів. Нині судове рішення повторно надіслано до примусового виконання. Не кращий стан усунення порушень вимог пожежної безпеки – у Великобагачанському районі.

Упродовж поточного року фахівці органів державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки перевірили 576 об’єктів із масовим перебуванням людей – освітні установи, заклади охорони здоров’я, оздоровлення та відпочинку громадян, культурно-розважальні і заклади дозвілля.

– За результатами перевірок виявили понад 4,6 тис. порушень вимог законодавства у сфері пожежної й техногенної безпеки. Половина від загальної кількості порушень залишилися невиконаними. До адміністративної відповідальності притягнуто 530 керівників і посадових осіб. Деякі порушення не усуваються роками, як наприклад, забезпечення закладів пожежною сигналізацією, протипожежним водопостачанням. Із установ до нас надходять листи з проханнями за відсутності коштів перенести терміни усунення виявлених недоліків. Із минулого року Головне управління почало подавати адміністративні позови стосовно об’єктів із масовим перебуванням людей щодо закриття чи призупинення діяльності. Доти наші штрафи – 34 й 51 гривня – особливого впливу на усунення виявлених порушень не мали, – розповів Володимир Гришанін.

– Ситуація незадовільна. Проте є тенденція до зменшення кількості об’єктів, які не відповідають вимогам пожежної безпеки. Звертаюся до голів райдержадміністрацій та ОТГ: коли подаєте проекти на реконструкцію будівель, насамперед звертайте увагу на дотримання норм пожежної безпеки. Не займайтеся облаштуванням дитячого майданчика біля школи, доки не забезпечена пожежна безпека в освітньому закладі. Крім того, потрібно провести тематичну нараду з керівниками структурних підрозділів ОДА. Забезпечення безпеки людей – одне з пріоритетних завдань для нас, – наголосив т.в.о. голови облдержадміністрації Роман Товстий.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
УВАГА! Конкурс на здобуття Українсько-єврейської літературної Премії «Зустріч-2024»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk