Запобігання і протидія гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству

Надрукувати

24 квітня–25 квітня у Полтавському регіональному центрі підвищення кваліфікації відбулося очне навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування за типовою загальною короткостроковою програмою “Запобігання і протидія гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству”.

Захід проводився Національним тренінговим центром з питань попередження та протидії гендерно зумовленому насильству Вищої школи публічного управління спільно з Національною соціальною сервісною службою України за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA).

Цільова аудиторія учасників – уповноважені особи територіальних громад, які виконують функцію координатора з питань запобігання та протидії домашньому насильству.

Навчання відкрили Наталія Осипенко, директорка Полтавського РЦПК та Наталія Щербак, керівниця Національного тренінгового центру з питань попередження та протидії гендерно зумовленому насильству Вищої школи публічного управління.

Тренінг “Запобігання і протидія гендерно зумовленому, зокрема домашньому, насильству” дозволяє надати учасникам нові знання та корисні у практичній діяльності навички. Зокрема, розуміння гендерно зумовленого насильства, його форм, причин та наслідків. Навчає розпізнавати ознаки насильства, як фізичного, так і емоційного, психологічного та економічного. Дозволяє отримати знання та навички, необхідні для ефективного втручання та реагування на випадки насильства, надання допомоги постраждалим. Окрім цього навчає, як співпрацювати з іншими фахівцями та організаціями, щоб забезпечити комплексну підтримку постраждалим від насильства.

Учасники розглянули та опрацювали блоки питань:

“Гендерні стереотипи. Визначення поняття гендерно зумовленого насильства. Форми гендерно зумовленого насильства”;

“Домашнє насильство як найпоширеніша форма гендерно зумовленого насильства. Динаміка домашнього насильства, цикл домашнього насильства. Форми домашнього насильства”;

“Огляд європейського та національного законодавства з питань запобігання та протидії насильству за ознакою статі та домашнього насильства”;

“Суб’єкти, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі”;

“Особливості здійснення міжвідомчої взаємодії та забезпечення координації діяльності різних суб’єктів на центральному, регіональному і місцевому рівнях”;

“Особливості здійснення міжвідомчої взаємодії та забезпечення координації діяльності різних суб’єктів на місцевому рівні”;

“Види та форми надання допомоги особам, постраждалим від насильства за ознакою статі та домашнього насильства”;

“Конфіденційність як важлива складова для забезпечення безпеки і надання допомоги постраждалим”.

Участь у тренінгу взяли 24 уповноважені координатори з питань запобігання та протидії домашньому насильству територіальних громад Полтавщини.