На Полтавщині поменшало злочинів, скоєних дітьми

Надрукувати

Із початку року в області дітьми скоєно 15 кримінальних правопорушень. Це на 63% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це розповіла начальник ювенальної превенції поліції Полтавщини Ірина Москаленко під час брифінгу в офіційному медіацентрі. 

«Правоохоронці виявили 17 неповнолітніх, які вчинили злочини. Нині на профілактичних обліках поліції за категорією «Дитина-правопорушник» перебуває 80 дітей, із них 24 – за вчинення кримінальних правопорушень. Також розпочато 89 кримінальних проваджень, де потерпілими є діти, зокрема 7 справ – у сфері транспорту, 3 самогубства; 8 статевих злочинів; 9 шахрайств; 9 крадіжок, 2 грабежі, 1 хуліганство», – розповіла Ірина Москаленко.

Одним із негативних факторів, що ставить під загрозу життя та здоров’я дітей, та переростає в нещасні випадки є алкогольні та наркотичні отруєння.

«За 3 місяці року до лікувальних закладів доставлено 55 дітей з отруєнням сурогату алкоголю та 4 дитини – в наркотичному сп’янінні, – зазначила Ірина Москаленко. – Інспектори ювенальної превенції склали 47 адміністративних протоколів на працівників торгівлі за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Задокументовано 2 факти втягнення неповнолітніх у пияцтво».

За неналежне виконання обов’язків щодо виховання дітей чи відсутність належних умов їх розвитку відносно батьків (законних представників) складено 455 адміністративних протоколів. Спільно зі службами у справах дітей фахівці ювенальної превенції активізували роботу щодо профілактичного обстеження родин уразливих категорій (в складних сімейних обставинах, ВПО, малозабезпечені, багатодітні та ті, що перебувають на профілактичних обліках).

Звернулася Ірина Москаленко під час брифінгу і до батьків: «Щодня нагадуючи елементарні правила безпеки та демонструючи власний позитивний приклад Ви формуєте модель правильної поведінки дитини. Життя та здоров’я дитини насамперед залежить від Вас!»

Поліція Полтавщини радить батькам (особам, які їх заміняють) та вчителям:

- не залишати маленьких дітей без нагляду – з малятами треба бути постійно насторожі, усувати з їхнього шляху небезпечні предмети, а старшим – пояснювати небезпеку, яку несуть у собі необдумані вчинки;

- обмежити доступ дітей до побутових предметів, електроприладів, спеціальної техніки, що можуть становити загрозу чи стати причиною травм;

- тримати у справному стані газові прилади, електромережі, пічне опалення;

- тримати сірники, запальнички в недоступних для дітей місцях;

- стежити за тим, щоб під час прийому гарячої рідкої їжі діти не перекидали на себе чашки, тарілки тощо;

- обмежити доступ до сходів, відчинених вікон, горищ, покинутих будівель чи новобудов;

- зберігати в недоступних для дітей місцях побутову хімію, їдкі кислоти, луги та інші отруйні речовини;

- забезпечити контроль за прийомом медичних препаратів дітьми та зберігання їх у недоступному місці;

- не допускати дітей близько до печі та предметів під напругою (електроплитка, праска, чайник тощо);

- купання дітей на водоймі чи рибальство повинно бути у спеціально відведеному для цього місці та під пильним контролем дорослих;

- під час забав та ігор небезпечним є виконання різних трюків (катання із зав’язаними очима, катання спиною вперед, на одній нозі тощо);

- якщо дитина стала жертвою правопорушення, повідомляйте до поліції за номером 102, а також на електронну адресу відділу ювенальної превенції Головуправління обласної поліції: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..