Previous Next

Річницю створення 16-го окремого мотопіхотного батальйону відзначили урочистостями та відкриттям пам’ятної дошки

Надрукувати

 

На  території 179-го об’єднаного навчально-тренувального центру військ зв’язку в структурі Збройних сил України відзначили п`ятиріччя створення 16-го ОМПБ.

16 окремий мотопіхотний батальйон – бойовий підрозділ (далі ОМПБ), офіційно сформований рівно п’ять років тому. За час існування показав професійну та результативну бойову підготовку, відвагу і мужність на бойових позиціях у зоні АТО/ООС, заслужив авторитет у системі Збройних сил України.

Його історія почалась із добровольчого формування загону територіальної оборони в Полтаві. Після цього штат 16 батальйону територіальної оборони офіційно ввели в дію. 28 квітня 2014 року розпочалось формування військової частини з представників Полтавської області.

Потім батальйон приєднався до 58 ОМПБр Сухопутних військ ЗСУ. Саме в її складі в 2015 році військові утримували Авдіївську промзону 258 днів, після чого одержали  назву «промберги». У 2017 році обороняли Кримське в Луганській області.

 Руслан Цішковський, позивний «Царь» – військовослужбовець 16 ОМПБ четвертої хвилі мобілізації. Пішов на службу добровольцем. Розповідає, що з 2015 року був розвідником.

«У 2015-му  році воювали багато добровольців. Мабуть, що кожен п'ятий на той час йшов на службу добровільно. Коли я потрапив у батальйон, він був дуже потужний. Командир у нас був освічений, підготовлений, знав як керувати особовим складом. Наразі проходжу службу за контрактом в іншій військовій частині», – розповів Руслан.

«Прийняв батальйон у 2015 році. На той час підрозділ дислокувався у населеному пункті Райгородка Луганської області. Потім почали посилення батальйону артилерією, бронетехнікою та провели бойове злагодження на полігоні. Після навчань батальйон зайняв оборонні позиції у районі населеного пункту Авдіївка Донецької області. Два роки поспіль 16 ОМПБ займав перші місця у ЗСУ як боєздатний мотопіхотний батальйон», – розповів полковник у відставці, командир 16 ОМПБ у 2015-2017 роках Олег Громадський.

Нині військові вже місяць як повернулись із зони ООС, де утримували лінію оборони під окупованою Горлівкою. Військовослужбовці розповідають, що це одна з найскладніших ділянок фронту на Донбасі, бо доводилось жити та воювати за декілька сот метрів від ворога. За ці роки особовий склад кардинально змінився. Якщо раніше у батальйоні були військовослужбовці в основному з Полтавщини, то нині в його складі служать жителі Сумщини, Київщини, Житомирщини. Змінився і керівник підрозділу. Зараз 16 ОМПБ очолює майор Олексій Халабуда.

 З початку свого шляху батальйон зазнав 13 втрат, 23 військовослужбовці були поранені. Під час виходу із зони ООС восени 2018 року загинув 20-річний Владислав Карпун.

Хвилиною мовчання вшанували полеглих військовослужбовців 16 ОМПБ. Бійців батальйону нагородили відзнаками Президента України «За участь в антитерористичній операції», нагрудними знаками Полтавської обласної ради «За вірність народу України» І та ІІ ступенів, а також вручили грамоти від Полтавської облдержадміністрації.

На фасаді казарми, де почалося формування 16 ОМПБ, урочисто відкрили пам'ятну дошку.