• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

Річницю створення 16-го окремого мотопіхотного батальйону відзначили урочистостями та відкриттям пам’ятної дошки

 

На  території 179-го об’єднаного навчально-тренувального центру військ зв’язку в структурі Збройних сил України відзначили п`ятиріччя створення 16-го ОМПБ.

16 окремий мотопіхотний батальйон – бойовий підрозділ (далі ОМПБ), офіційно сформований рівно п’ять років тому. За час існування показав професійну та результативну бойову підготовку, відвагу і мужність на бойових позиціях у зоні АТО/ООС, заслужив авторитет у системі Збройних сил України.

Його історія почалась із добровольчого формування загону територіальної оборони в Полтаві. Після цього штат 16 батальйону територіальної оборони офіційно ввели в дію. 28 квітня 2014 року розпочалось формування військової частини з представників Полтавської області.

Потім батальйон приєднався до 58 ОМПБр Сухопутних військ ЗСУ. Саме в її складі в 2015 році військові утримували Авдіївську промзону 258 днів, після чого одержали  назву «промберги». У 2017 році обороняли Кримське в Луганській області.

 Руслан Цішковський, позивний «Царь» – військовослужбовець 16 ОМПБ четвертої хвилі мобілізації. Пішов на службу добровольцем. Розповідає, що з 2015 року був розвідником.

«У 2015-му  році воювали багато добровольців. Мабуть, що кожен п'ятий на той час йшов на службу добровільно. Коли я потрапив у батальйон, він був дуже потужний. Командир у нас був освічений, підготовлений, знав як керувати особовим складом. Наразі проходжу службу за контрактом в іншій військовій частині», – розповів Руслан.

«Прийняв батальйон у 2015 році. На той час підрозділ дислокувався у населеному пункті Райгородка Луганської області. Потім почали посилення батальйону артилерією, бронетехнікою та провели бойове злагодження на полігоні. Після навчань батальйон зайняв оборонні позиції у районі населеного пункту Авдіївка Донецької області. Два роки поспіль 16 ОМПБ займав перші місця у ЗСУ як боєздатний мотопіхотний батальйон», – розповів полковник у відставці, командир 16 ОМПБ у 2015-2017 роках Олег Громадський.

Нині військові вже місяць як повернулись із зони ООС, де утримували лінію оборони під окупованою Горлівкою. Військовослужбовці розповідають, що це одна з найскладніших ділянок фронту на Донбасі, бо доводилось жити та воювати за декілька сот метрів від ворога. За ці роки особовий склад кардинально змінився. Якщо раніше у батальйоні були військовослужбовці в основному з Полтавщини, то нині в його складі служать жителі Сумщини, Київщини, Житомирщини. Змінився і керівник підрозділу. Зараз 16 ОМПБ очолює майор Олексій Халабуда.

 З початку свого шляху батальйон зазнав 13 втрат, 23 військовослужбовці були поранені. Під час виходу із зони ООС восени 2018 року загинув 20-річний Владислав Карпун.

Хвилиною мовчання вшанували полеглих військовослужбовців 16 ОМПБ. Бійців батальйону нагородили відзнаками Президента України «За участь в антитерористичній операції», нагрудними знаками Полтавської обласної ради «За вірність народу України» І та ІІ ступенів, а також вручили грамоти від Полтавської облдержадміністрації.

На фасаді казарми, де почалося формування 16 ОМПБ, урочисто відкрили пам'ятну дошку.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk