• +380 (0532) 56-17-18
  • info@adm-pl.gov.ua
  • Пн - Чт 9:00 - 18:00, Пт 9:00 - 16:45. На час карантину: пн-чт 8:00 до 17:00, пт з 8:00 до 15:45, перерва з 12:00 до 12:45
Image

Для осіб із порушенням зору

Previous Next

У Полтаві відбулися пам’ятні заходи з нагоди 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

9 травня в обласному центрі зібралися сотні людей біля Меморіалу Солдатської Слави. Тримали в руках квіти й світлини рідних-учасників Другої світової війни. Ветерани, керівники органів державної влади та місцевого самоврядування, діти війни, депутати обласної, районної і міської рад, трудові колективи міста, військові, представники галузей освіти, охорони здоров’я, громадських організацій, духовенство, студентська й учнівська молодь поклали вінки і квіти до Вічного вогню. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто загинув у роки Другої світової війни.

Третьокласник Полтавської ЗОШ І-ІІІ ступенів №27 Костянтин Яременко прийшов на захід зі своїм татом Валерієм Вікторовичем. Хлопчик тримає в руках фотопортрет прапрабабусі Катерини Іванівни Бойко. Розповідає, що в роки Другої світової війни вона була партизанкою й додає, що нею гордиться.

– Катерина Іванівна – моя прабабуся. З 1941 року по 1945 була підпільницею, партизанкою в Полтаві. Залишилася живою після завершення війни, хоч і втратила пальці на руках після тортур у гестапо. Неодноразово нагороджена високими відзнаками. Згадки про неї були розміщені в Полтавському краєзнавчому музеї. Інформацію про діяльність прабабусі в підпіллі засекречували на той час, коли вона жила. Та й розповідала Катерина Іванівна не так багато. Переважно на 9 травня ділилася спогадами, – розповів Валерій Яременко. – У нас вдома є свій невеличкий музей прабабусі. Зберігаємо її нагороди. Щороку із сином приходимо 9 травня до Меморіалу Солдатської Слави. Не було ще такого року, щоб пропустили захід. Не забуваємо мільйони наших полеглих батьків, дідів і прадідів. Їхній подвиг – велика честь для нас.

– За шість років Другої світової війни загинули більше 50 мільйонів людей. Це величезна цифра. Наше завдання, як нащадків, зробити все, щоб подібного не трапилося. Не має повторитися така величезна трагедія, якою стала для людства Друга світова війна. І, звісно, нам потрібно пам’ятати про ті часи, про людей, які виборювали мир. Ми завдячуємо їм життям, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло.

Традиційно після урочистостей у парку імені І.П. Котляревського пригощали всіх охочих «солдатською кашею».

Продовжилися пам’ятні заходи на Алеї Героїв Центрального міського кладовища Полтави. Там архієпископ Полтавський і Кременчуцький Православної церкви України Федір звершив панахиду за воїнами, полеглими у нинішній війні на сході України, й загиблими в роки Другої світової війни. Представники влади і громадськості, рідні захисників поклали квіти до могил полтавців, які віддали своє життя за мирне небо.

– У часи Другої світової війни Україна втратила, за підрахунками істориків, 8-10 мільйонів людей. І нині продовжують гинути, боронячи її незалежність, українці й українки. Уже шостий рік платимо велику ціну за мир. Тому сьогодні ми тут, на Алеї Героїв, щоб окрім мільйонів наших співвітчизників, які полягли у 1939-1945 роках, вшанувати й тисячі наших сучасників, сотні краян, які віддали свої життя, аби захистити Україну. Вічна їм пам’ять, – сказав заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

– Уже стало традицією у дні, коли відзначаємо завершення Другої світової війни – найстрашнішої в історії людства, – збиратися тут, на Алеї Героїв. Вона поєднує героїв війни нинішньої й тієї, яка завершилася 74 роки тому. Коли народ втрачає державу, він переживає страшні страждання. Держава – це цінність, яку дав нам Бог. Її треба захищати й берегти. Тому подвиг воїнів – і наших сучасників, і тих, які боролися за мир у Другій світовій, – надзвичайно великий. Маємо про це пам’ятати й робити все від нас залежне, щоб бути гідними їхнього подвигу, – наголосив владика Федір.

Image

Анонси

Увага! Триває Всеукраїнський літературний конкурс ім. Олени Теліги та Олега Ольжича «Тільки тим дана перемога, хто у болі сміятися зміг»
Стартує Всеукраїнський проєкт збору книжок «Вільні читають українською!»
1.03-1.04.2024 – Держкомтелерадіо оголошує прийом публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності
5.03.2024 – Вінницький пресклуб запрошує журналістів і журналісток Полтавської області до участі в освітньому вебінарі на тему «Техніка перевірки фактів у боротьбі з дезінформацією для підготовки інформаційно-аналітичних матеріалів»
16-24.02.2024 – Національний тиждень читання поезії 2024: «Ріки незмінно течуть додому»
22.02.2024 – Вінницький прес-клуб організовує серію вебінарів для регіональних журналістів у межах проєкту «Розбудова толерантного інформаційного простору регіональними журналістами»
02.02.2024 - показ документального фільму «І кожна річка»
Image
Image
Всеукраїнська програма ментального здоров'я
Image
Image
13_poltavska.png
Image

СТОРІНКА ДЕПАРТАМЕНТУ У FACEBOOK

Відео youtube Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ПОлтавської облдержадміністрації
oda-ban2.png
oblrada2.png
ghestova_mova.jpg
other-tasks-metro-icon-1.png

Основні завдання Департаменту

  • забезпечення реалізації державної політики у сфері інформації, комунікацій з громадськістю;
  • сприяння реалізації конституційного права громадян на свободу слова та безперешкодній діяльності засобів масової інформації;
  • участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформації і видавничої справи з метою повнішого задоволення потреби населення області в інформаційній та видавничій продукції;
  • здійснення заходів щодо розвитку інформаційного простору та інформаційної інфраструктури області;
  • аналіз і прогнозування суспільно-політичних процесів у регіоні;
  • проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики;
  • сприяння місцевим органам виконавчої влади у забезпеченні взаємодії з політичними партіями та громадськими організаціями.
© 2018 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації. Матеріали на сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International license , якщо не вказано іншого. https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.uk