Previous Next

Полтавщину визнали однією з кращих щодо організації роботи підрозділів протипожежної охорони

Надрукувати

Під головуванням Віце-прем’єр-міністра — Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулося онлайн-засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо пожежонебезпечної ситуації в Україні, а також безпечного поводження з пестицидами й агрохімікатами.

У засіданні взяли участь т.в.о голови облдержадміністрації Роман Товстий, начальник Головного управління ДСНС України у Полтавській області Володимир Салогуб, начальник управління з питань цивільного захисту Полтавської облдержадміністрації Віктор Стеблянко.

Геннадій Зубко наголосив, що лише за перший квартал 2019 року на території України виникло понад 14 тисяч пожеж – це половина від кількості пожеж, які відбуваються щорічно. Територія, яку охопили пожежі, становить понад 14 тис. га. Він звернув увагу всіх підрозділів ДСНС на місцях, органів місцевого самоврядування, а також Мінагрополітики і Мінприроди в областях для спільного об’єднання їх зусиль у попередженні та подоланні пожеж.
«2019 рік почався більш пожежонебезпечним, аніж минулі роки. Якщо, скажімо, за рік відбувається до 30 тисяч пожеж, то в цьому році вже за перший квартал ми маємо понад 14 тисяч пожеж. Із початку року 21 людина загинула в пожежі. Переважна більшість пожеж виникає через людський фактор, а саме спалювання сміття та небезпечне поводження з вогнем як на присадибних ділянках, так і у полі чи лісі. Тому спільно з ДСНС ми виправили План протидії загрозам та реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами», – зазначив Геннадій Зубко.

На засіданні затвердили План протидії загрозам і реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з пожежами.

Чималу роль у протидії пожежам відіграє оснащення підрозділів рятувальників. На засіданні зазначили, що Полтавська область у цьому напрямку є однією з кращих в Україні. Пожежно-рятувальні підрозділи забезпечені шанцевим інструментом та ранцевими вогнегасниками для укомплектування оперативних розрахунків під час виїзду на гасіння пожеж у природних екосистемах. Для оснащення вогнеборців постійно виділяють кошти з обласного та місцевих бюджетів.

З початку року у природних екосистемах Полтавської області виникло 319 пожеж, тоді як минулого року за аналогічний період пожеж було 138. З них на відкритій території виникло 313 пожеж, внаслідок яких знищено суху рослинність на площі понад 672 га. У лісах трапилися 2 пожежі, внаслідок яких знищено лісової підстилки на площі 0,43 га. На сільгоспугіддях виникло 3 пожежі та знищено пожнивні залишки кукурудзи на площі 15,86 га. Також зафіксували 1 пожежу на торфовищах.

Роман Товстий наголосив, що варто посилити роботу з проведення інформаційної кампанії щодо заборони спалення сухої трави та сміття.

«Потрібно спільно скоординувати нашу роботу щодо забезпечення протидії масовим пожежам у лісах, на торф’яниках та сільгоспугіддях. Майже у 90% причинами пожеж у природних екосистемах є людський фактор (спалювання сміття поблизу житлових будинків, на територіях прилеглих до лісових масивів, неконтрольоване випалювання сухої трави, листя, спалення пожнивних решток та очерету). Спільно з представниками Управління лісового та мисливського господарства, Національної поліції України, місцевих органів виконавчої влади, засобів масової інформації потрібно посилити роботу щодо запобігання та протидії масовим пожежам у лісах, на торфовищах і на сільськогосподарських угіддях», – наголосив Роман Товстий.

Він акцентував увагу присутніх на підготовці місць масового відпочинку на водних об’єктах та дотриманні вимог безпеки під час проведення весняно-польових робіт.