Міністри закордонних справ відзначають 75-ту річницю НАТО, зустрічаються з Україною, індо-тихоокеанськими партнерами, Європейським союзом

Надрукувати

Міністри закордонних справ у четвер, 4 квітня 2024 року, завершили два дні обговорень засіданням Ради Україна – НАТО і ще одним засіданням, з індо-тихоокеанськими партнерами і Європейським союзом. У четвер відзначали 75 років з часу заснування НАТО. Генеральний секретар Єнс Столтенберг привітав з цією подію, сказавши: «Із 1949 року ми найсильніший і найбільш успішний альянс в історії».

Виступаючи на завершенні засідання міністрів, пан Столтенберг вітав продовження членами Альянсу посилення нової підтримки України. «Останніми днями це передбачає 600 мільйонів євро від Німеччини для чеської артилерійської ініціативи; а також 10 тисяч дронів від Сполученого Королівства; більше ракет і бронетехніки від Франції; а вчора новий пакет допомоги від Фінляндії вартістю 188 мільйонів євро», –  сказав він. Він зазначив: «Нам необхідно ще більше, і нам необхідно поставити нашу підтримку на ще більш міцну і витривалу основу». Союзники нині домовились працювати над плануванням більшої ролі НАТО в координації необхідної безпекової допомоги і підготовки для України.

Міністри закордонних справ також обговорили глобальні наслідки війни Росії проти України, в тому числі підтримку Москви з боку Китаю, Північної Кореї і Ірану. До членів Альянсу приєднались індо-тихоокеанські партнери Австралія, Японія, Нова Зеландія і Республіка Корея, а також Європейський союз. Разом міністри обговорили, як поглиблювати співробітництво у відповідь на кібер і гібридні загрози, а також нові технології і виробництво оборонної продукції. «Авторитарні режими дедалі більше зближуються, тому НАТО і її партнери повинні стояти згуртовано на захисті світового порядку, який керується законом, а не силою», –  сказав Генеральний секретар. 

У середу міністри закордонних справ країн НАТО збирались для обговорення підтримки України з боку НАТО, а також проблеми безпеки по сусідству з Альянсом на півдні.